Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 24 juli langs in Gent - Gentopia en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een effect dat een deel van het kapitaal van een onderneming vertegenwoordigt. Beleggers die investeren in ondernemingen via aandelen maken het mee mogelijk dat ondernemingen hun activiteiten opstarten of hun groei mee financieren.

Als een belegger een aandeel van een onderneming koopt, wordt hij aandeelhouder. Dat geeft hem rechten als mede-eigenaar van die onderneming. Hij kan genieten van de winsten van de onderneming als het goed gaat, maar zal omgekeerd ook delen in eventuele verliezen van de onderneming als het slechter gaat.

Weetje

Bedrijven kunnen zich financieren met een lening bij een bank maar ze kunnen ook rechtstreeks een beroep doen op de beleggers door obligaties of aandelen uit te geven.

Wanneer de onderneming winst maakt, kan ze beslissen om (een deel van) die winst uit te keren aan haar aandeelhouders. Die krijgen dan een dividend.

Aandelen houden risico in. De waarde van je aandeel schommelt permanent. Je weet dus nooit op voorhand welk bedrag je bij een verkoop krijgt.

Wikifin-tip

Vergeet niet dat de waarde van een aandeel elke dag kan schommelen en dat het risico bestaat dat het aandeel niets meer waard is als een onderneming in moeilijkheden komt of failliet gaat.