Zelfstandigen die arbeidsongeschikt worden, hebben recht op een tegemoetkoming van hun ziekenfonds. De voorwaarde is wel dat de periode van arbeidsongeschiktheid minstens zeven dagen duurt. Is dat het geval, dan wordt de tegemoetkoming vanaf de eerste dag betaald. Voor een arbeidsgeschiktheid voor een periode van minder dan of gelijk aan zeven dagen wordt geen uitkering betaald.
Hoe vang je inkomensverlies wegens ziekte op als je zelfstandige bent?
Weetje
Wanneer je een tegemoetkoming of vervangingsinkomen ontvangt, denk er dan aan dit aan te geven in je belastingaangifte want dit inkomen is belastbaar.
Waarschijnlijk zal het vervangingsinkomen dat het ziekenfonds uitbetaalt, echter onvoldoende zijn om mee rond te komen. Overweeg daarom eventueel een verzekering gewaarborgd inkomen af te sluiten. Deze betaalt bij arbeidsongeschiktheid op geregelde tijdstippen (bijvoorbeeld maandelijks) een bedrag en dat gedurende de periode die in het contract is bepaald (bijvoorbeeld tot aan de pensioenleeftijd). De premies die je als zelfstandige betaalt voor die verzekering zijn fiscaal volledig als beroepskosten aftrekbaar. De bedragen die de verzekeraar uitbetaalt bij arbeidsongeschiktheid zijn dan weer belastbaar.
Als je in financiële moeilijkheden komt, kun je terecht bij Dyzo. Die organisatie begeleidt kosteloos zelfstandige ondernemers in moeilijkheden in Vlaanderen. In Brussel kan je hiervoor terecht bij het CEd/COm.
Weetje
Wist je dat je als zelfstandige misschien ook recht hebt op een financiële compensatie voor het inkomensverlies als gevolg van openbare werken? Voor meer informatie over hinder door openbare werken, zie: