Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

worker-making-new-roof.png
Aangepast op

Je zaak stopzetten

Vind je het tijd om het wat rustiger aan te doen of heb je nieuwe plannen en wil je de zaak die je hebt opgebouwd stopzetten of overlaten? Dan kan je in de eerste plaats kijken of je naasten interesse hebben. Een familiezaak schenken kan immers tegen een gereduceerd tarief, al varieert dat wel van gewest tot gewest.

Voor een goede opvolging vraag je ook best raad aan een notaris.

Is er geen overdracht in de familie mogelijk, dan moet je op zoek naar externe overnemers. Je kan je hierin laten bijstaan door gespecialiseerde kantoren. Veel overnemers eisen dat de vorige eigenaar nog een tijd blijft meewerken om de continuïteit van de onderneming te verzekeren.

Je kan een zaak ook stopzetten, maar dan zal je net zoals bij de opstart wat administratieve formaliteiten in orde moeten brengen. Vraag ook hier raad aan een notaris zodat alles correct verloopt.

De stopzetting van een eenmanszaak is minder ingewikkeld dan het stopzetten van een vennootschap. Wat je sowieso moet doen als je je eenmanszaak stopzet:

  • Ga langs bij je Ondernemersloket. Dat zorgt voor de uitschrijving van je onderneming uit de Kruispuntbank van Ondernemingen. Het helpt ook met de schrapping van je ondernemingsnummer.
  • Breng de btw-administratie op de hoogte.
  • Informeer je sociaal verzekeringsfonds binnen de 15 dagen.
  • Verwittig je ziekenfonds.