Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

De Week van het Geld van 20 tot 26 maart, met feest voor 10 jaar Wikifin! Ontdek hier alle activiteiten!
Bekijk ook onze nieuwe video’s en leer op een leuke manier bij over cryptomunten, beleggen, kredieten en belastingaangifte.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Wat houdt de bonusmalus in?

De bonusmalus kan in de BA Autoverzekering gebruikt worden om je premie aan te passen aan het aantal schadegevallen dat je al hebt veroorzaakt. Goede bestuurders, namelijk bestuurders die geen ongeval veroorzaken, kunnen hun bonusmalusgraad ieder jaar zien dalen. Dit kan leiden tot een verlaging van hun premie. Chauffeurs die aansprakelijk zijn voor een ongeval zien hun bonusmalusgraad dan weer stijgen, waardoor hun premies duurder worden.

Er is geen éénvormig bonusmalus-systeem meer. Verzekeraars kiezen zelf welk systeem ze wensen te gebruiken. Sommige maatschappijen combineren een bonusmalus-systeem met jokers. Bestuurders die verschillende jaren rijden zonder een ongeval te veroorzaken, krijgen er zo een. Dankzij zo’n joker stijgt de bonusmalus graad (of je score in het evaluatierooster van de verzekeraar) niet bij het eerstvolgende ongeval waarvoor je aansprakelijk bent.