Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

De universele bankdienst: als digitaal bankieren niets voor jou is

Heb je geen toegang tot de digitale diensten die je bank je aanbiedt, of kan je er onvoldoende mee overweg? Dan is de universele bankdienst misschien iets voor jou.

Dankzij de universele bankdienst kan je vlot betalen en je geld beheren zonder digitale middelen te gebruiken. Vrijwel alle Belgische retailbanken bieden de universele bankdienst aan. Het basispakket bestaat uit:  

  • Minimaal 60 manuele verrichtingen per jaar, zoals papieren overschrijvingen die je in je bankkantoor afgeeft of geld dat je afhaalt aan het loket
  • Een debetkaart
  • Minstens 24 geldopnemingen per jaar aan een bankautomaat 
  • Rekeninguittreksels afdrukken via de automaten van je eigen bank, of ze maandelijks afhalen aan het loket, als je bank die dienst aanbiedt. Je kan je rekeninguittreksels ook per post laten versturen.

Wat kost het?

De universele bankdienst heeft een maximale forfaitaire kost van 60 euro per jaar. Als je het maximum aantal verrichtingen overschrijdt, kan je bank je daarvoor extra kosten aanrekenen, bovenop het forfait. Dat is ook het geval als je je rekeninguittreksels per post wil ontvangen. Informeer bij je bank.

Weetje

Je bank biedt je een hele reeks beveiligde mogelijkheden aan om je bankzaken digitaal af te handelen. Waar en wanneer je wil. Maar als je liever niet digitaal bankiert, vormt de universele bankdienst wellicht een oplossing voor jou. Vraag meer inlichtingen aan je bank!