Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

moneyweek.png
Aangepast op

De Week van het Geld van 22 tot 28 maart!

Op deze pagina

Wat is De Week van het Geld?

Dit jaar zijn er extra activiteiten tijdens De Week van het Geld! Ontdek de nieuwigheden van 2021.

Het doel van deze themaweek is het belang van financiële educatie in de kijker te zetten. Gedurende de hele week vinden er allerhande activiteiten plaats in het onderwijs.

 • Zo gaan leerlingen van het lager onderwijs (derde tot zesde leerjaar) aan de slag met de educatieve spellen van Wikifin om een budget te leren te beheren. En door mee te doen aan onze Facebook-wedstrijd maakt de klas kans op een leuke prijs!
  Een van de deelnemende klassen uit het vijfde of zesde leerjaar zal worden geselecteerd om op 18 maart een uniek virtueel moment te beleven met een hoog bezoek.
 • Leerlingen uit de eerste graad van het secundair kunnen hun kennis over geldzaken testen tijdens de Wikifin Quiz. De inschrijvingen zijn afgesloten.
 • Leerlingen uit de tweede en derde graad secundair kunnen vanop afstand een les over geldzaken volgen gegeven door een minister of een animator van het Wikifin Lab. Ze kunnen live vragen stellen via de chat. De inschrijvingen zijn afgesloten.
Logo De Week van het Geld 22-28 maart 2021

Ben je leerkracht in het lager onderwijs? Doe mee aan onze Facebook-wedstrijd en ontvang een geschenkje voor je leerlingen!

Heb je één van onze spellen nog in de kast liggen van de voorbije edities van De Week van het Geld? Speel het spel budgetPR€T of Just’n Budget in je klas, like onze Facebook-pagina en post tussen 10 en 28 maart een foto op Facebook terwijl je leerlingen het spel spelen. Vergeet niet de #wikifin te gebruiken en ons te taggen @wikifin.be NL. Wij delen de leukste foto’s!

Welke spellen voor wie?

Budg€tPRET is voor het derde en vierde, Just’in Budget voor het vijfde en zesde leerjaar.

Logo Budg€tPret - Just'In Budget

Een leuk geschenkje voor de hele klas

De 150 winnende klassen van de Facebook-actie krijgen een cadeau opgestuurd. Om hierop kans te maken met de hele klas, stuur je ons een mailtje (info@wikifin.be) met een screenshot van de foto die je op Facebook gedeeld hebt. Vermeld je klas, aantal leerlingen, je naam en de naam en het adres van de school. Deze info hebben we nodig om te weten wie je bent en hoeveel cadeautjes we je mogen bezorgen.

Wie kan er winnen?

Uit alle Nederlandstalige en Franstalige inzendingen kiest de jury 150 winnende klassen. De winnaars worden gekozen op basis van creativiteit van de foto en van de tekst bij de foto op Facebook.

Om te winnen, moet je dus:

 • Onze Facebook-pagina liken.
 • Op Facebook een foto posten met een leuk tekstje terwijl je klas één van onze spellen aan het spelen is.

budg€tPRET en Just’in Budget

​​​​​​​Als kinderen van jongs af aan begrijpen dat je een euro maar één keer kunt uitgeven, dan kan hen dat later financiële zorgen besparen. Studies tonen ook aan dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met het aanleren van goede gewoontes rond geld.

Budg€tpret - Just'in Budget

 

Geef je les in de eerste graad van het secundair onderwijs?

De Wikifin Quiz

Op 24 maart 2021 nemen alle ingeschreven klassen het tegen elkaar op in een interactieve quiz rond geldzaken. De quiz wordt in de klas gespeeld. Je beleeft een super spannend en ludiek moment in de klas en maakt kans op mooie prijzen! 

De winnaar van de quiz ontvangt een cadeaucheque van 500 euro voor de klas. De leerlingen uit de klassen die op plaats 2 tot 5 eindigen, ontvangen elk een goodie bag.

De onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. betaalmiddelen en verantwoord consumeren.

Om jullie klaar te stomen en de quiz zo goed mogelijk voor te bereiden, biedt Wikifin voorbeeldvragen, lesfiches en tools aan. Zo ondersteunen we jullie, leerkrachten, om financiële educatie aan bod te laten komen in de klas.

Wikifin Quiz

 

Ben je leerkracht in de tweede of derde graad secundair?

De inschrijvingen zijn afgesloten.

Nodig tussen 22 en 26 maart enkele ministers en Wikifin uit in je klas! Tijdens De Week van het Geld geven zij een les over geldzaken!

Een unieke kans voor je leerlingen om – vanop afstand – een les te volgen over deze onderwerpen:

 • 22 maart om 10u30 met David Clarinval, Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing: Je hebt de ondernemingszin te pakken? Kies je voor een vennootschap of voor een eenmanszaak? (FR met NL ondertiteling)
 • 23 maart om 9u30 Eva De Bleeker, Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming, toegevoegd aan de minister van Justitie en Noordzee: De geheimen van het budget van de overheid en tips voor jouw budget
 • 23 maart om 14u30 Alexander De Croo, Eerste minister: De evolutie van de betaalmiddelen in een steeds digitalere economie: van ruilhandel tot bitcoin
 • 24 maart om 10u00 Karine Lalieux, Minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een handicap, Armoedebestrijding en Beliris: De werking van de sociale zekerheid (FR met NL ondertiteling)
 • 25 maart om 08u30 Vincent Van Peteghem, Vice-eersteminister en Minister van Financiën, bevoegd voor de Coördinatie van de fraudebestrijding: De bestaansreden van de personenbelasting en de plichten van de Belgen in dit verband
 • 25 maart om 14u00 Pierre-Yves Dermagne, Vice-eersteminister en minister van Economie en Werk: De arbeidsmarkt in België en de beroepen van de toekomst
 • 26 maart om 10u00 Jean-Paul Servais, Voorzitter van de FSMA: De verschillende financieringsbronnen die een onderneming kan aanspreken: van bankkrediet tot crowdfunding

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates over:

 • Nieuw lesmateriaal
 • Tips en ideeën voor financiële educatie in jouw les
 • Educatieve activiteiten