Studeren

Studeren is financieel niet altijd even makkelijk. Een kot, inschrijvingsgeld, cursussen, ... allemaal kosten die je best goed budgetteert wil je financiële moeilijkheden vermijden.  Mocht je toch niet rondkomen, dan bestaan er verschillende mogelijkheden om je te helpen de eindjes aan elkaar te knopen. Misschien heb je recht op een studiebeurs? Of kan je een studentenjob zoeken om een centje bij te verdienen?

Je hebt zopas de schoolbanken verlaten en gaat op zoek naar een job. Je professionele leven start. Iedere carrière is uniek. Je kan op obstakels botsen tijdens je loopbaan: een ongeval, stress op het werk, burn-out, langdurige ziekte, … Hierbij komt behoorlijk wat administratie aan te pas en ook je financiën kunnen beïnvloed worden. Dat geldt ook als je ontslag neemt of ontslagen wordt. Je kan kiezen om je eigen baas te worden en als zelfstandige aan de slag gaan. Na een lange loopbaan ga je met pensioen

Leven als koppel

Trouwen, wettelijk samenwonen of gewoon samenleven? Het is een beslissing die een koppel samen moet nemen. De keuze voor de ene of de andere formule is niet zonder gevolgen. Zo zijn er fiscale verschillen naargelang koppels gehuwd zijn of ongehuwd samenleven. En wie moet opdraaien voor schulden en tekorten op gemeenschappelijke rekeningen, is anders voor gehuwden dan voor wettelijk samenwonenden of feitelijk samenwonenden.

De Belg heeft een baksteen in de maag, wordt vaak gezegd. Maar wat is nu het interessantste: een nieuwe woning bouwen of een bestaande woning kopen? Om een doordachte keuze te maken, moet u onder andere vergelijken welke kosten aan beide opties verbonden zijn. Hebt u een besluit genomen? Dan moet alles nog gefinancierd worden. Hiervoor zal u vermoedelijk een hypothecaire lening moeten aangaan, en ook een brandverzekering en een schuldsaldoverzekering afsluiten. Of zou het eenvoudiger zijn om een woning te huren?

Ouderschap

Er wordt wel eens gezegd dat er een leven ervoor is en een leven erna. De komst van een kind brengt beslissende wijzigingen in uw leven ... en ook in uw financiën! Een kind brengt aanzienlijke kosten mee. Het is dus beter om goed te weten welke premies en steunmaatregelen u kan krijgen, ook wanneer u beslist om uw werktijd aan te passen. Nieuwe vragen duiken op: hoeveel zakgeld zal ik geven, welke verzekeringen beschermen het best mijn familie, welke zijn gevolgen voor de belastingen, de sociale zekerheid, of in geval van scheiding, overlijden of geldproblemen?

Scheiden

Uit elkaar gaan is meestal niet eenvoudig, ook niet voor uw financiële zaken. Twee zaken zijn daarbij belangrijk: de samenlevingsformule die u koos (bent u getrouwd, wettelijk samenwonend of feitelijk samenwonend) en de omstandigheden waarin u uit elkaar gaat (kunt u nog praten met uw ex-partner, of helemaal niet meer?). Het antwoord op deze twee vragen is doorslaggevend om de bezittingen, de financiën (kredieten, geld op de rekeningen) en de verzekeringen te verdelen. Maar het antwoord heeft ook invloed op alimentatiegeld, belastingen, sociale zekerheid en zelfs uw erfenis als er kinderen betrokken zijn.

Er bestaat geen "ideale" leeftijd waarop u aan uw pensioen moet beginnen te denken. Integendeel zelfs! U moet uw pensioen uw hele actieve leven lang voorbereiden wil u niet voor een verrassing komen te staan als u de pensioenleeftijd eenmaal hebt bereikt. Hoeveel uw inkomen als gepensioneerde zal bedragen? Dat is geen eenvoudige berekening. Er is het wettelijk pensioen, en voor velen een aanvullend pensioen en individueel pensioensparen. Het dreigt al snel onoverzichtelijk te worden. Bovendien zal het bedrag van uw wettelijk pensioen sterk verschillen naargelang u werknemer, zelfstandige of ambtenaar bent.

Erfenis

Een erfenis, een zorg voor later? Zeker als u eigenaar van uw woning bent of een kleine spaarpot hebt opgebouwd, is het interessant om tijdig even stil te staan bij volgende vragen. Wie erft er wat? Welke kosten zijn er verbonden aan een erfenis? Bijvoorbeeld een testament waarin u uw wensen ten aanzien van uw erfgenamen duidelijk maakt, kan u helpen om uw erfenis voor te bereiden. Bij het plannen van uw erfenis bent u echter niet volledig vrij. Er zijn enkele regels waaraan u zich moet houden.