Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

Aangepast op

Vergelijkingstool voor kosten van zichtrekeningen

De kosten verbonden aan zichtrekeningen kunnen vanaf vandaag vergeleken worden via een gratis tool. Deze tool, ontwikkeld door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), bevat de gegevens van Belgische banken die betaalrekeningen aanbieden.

Vergelijkingstool voor kosten van zichtrekeningen

Vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumenten, Kris Peeters, en Jean-Paul Servais, de voorzitter van de FSMA, hebben de nieuwe vergelijkingstool vandaag voorgesteld tijdens een persconferentie. Een Europese richtlijn bepaalt dat iedere lidstaat van de EU een tool ter beschikking moet stellen van het publiek die toelaat de kosten van zichtrekeningen te vergelijken. Op voorstel van minister Peeters werd de ontwikkeling van de tool in België toevertrouwd aan de FSMA.

De kosten voor zichtrekeningen kunnen aanzienlijk verschillen in functie van de diensten die aan de rekening verbonden zijn. Wie de tool gebruikt, geeft daarom eerst aan welke diensten hij wenst. Het gaat bijvoorbeeld om het aantal debetkaarten, het type kredietkaart, het aantal geldafhalingen bij andere banken, ...

Op basis van zijn voorkeuren, krijgt de gebruiker een overzicht van de kosten van de verschillende rekeningen. Belgische banken die zichtrekeningen aanbieden, moeten de kosten verbonden aan hun zichtrekeningen overmaken aan de FSMA om de tool up-to-date te houden. De tool bevat gegevens van 21 bankenmerken.

De vergelijkingstool is beschikbaar op de website www.wikifin.be. Dit is de website van Wikifin, het programma inzake financiële educatie van de FSMA. Deze website stelt ook andere handige tools ter beschikking van het publiek, zoals een simulator voor spaarrekeningen, een erfenissimulator en een IMMOsimulator. Deze tools kennen een groot succes bij de Belgische consumenten.

Minister Peeters

"De kosten voor een zichtrekening verschillen aanzienlijk van bank tot bank. Met deze online tool willen we consumenten helpen om de goedkoopste zichtrekening te vinden, in functie van de diensten die de consument wenst. De tool sluit aan bij het systeem van Bankswitching, waarmee consumenten sinds vorig jaar vlot van bank kunnen veranderen. Net zoals van telefoonoperator of energieleverancier veranderen heel eenvoudig is geworden, wordt dat ook zo in de financiële sector."

FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais

"Deze vergelijkingstool voor zichtrekeningen maakt het gemakkelijker om een zicht te krijgen op de kosten bij de verschillende banken. Het is dan ook een nuttige aanvulling van het aanbod aan tools die de FSMA reeds gratis ter beschikking stelt via www.wikifin.be en die de consumenten helpen beslissingen te nemen."