Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Aangepast op

Wikifin.be organiseert voor het eerst De Week van het Geld, in samenwerking met De Tijd en Radio 1

Tijdens De Week van het Geld, die loopt van 14 tot en met 20 maart 2016, worden verschillende activiteiten georganiseerd in België. Op dinsdag 15 maart zal Hare Majesteit de Koningin twee basisscholen in Brussel bezoeken om deel te nemen aan een spel waarbij de leerlingen een budget leren beheren. 

Het doel van De Week van het Geld is geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar te maken en extra aandacht te schenken aan financiële vorming. Tijdens de week worden allerhande activiteiten samen met een groot aantal partners georganiseerd, gericht op het brede publiek en het onderwijs. Door de krachtenbundeling van verschillende overheidsinstellingen en andere organisaties komen diverse domeinen van financiële vorming aan bod tijdens De Week van het Geld. 

Op deweekvanhetgeld.be vind je alle activiteiten, nieuwsberichten, verslagen van events, ... tijdens De Week van het Geld (#dwvhg16).

Logo de week van het geld 14-20 maart 2016

Een overzicht van de belangrijkste activiteiten tijdens deze week: 

Ma. 14 maart:  Start van De Week van het Geld - Ring the bell bij Euronext 
Ma. 14, wo. 16 en vr. 18 maart:  De financiële infomarkt komt naar je toe!
Di. 15 maart:  Hare Majesteit de Koningin speelt budg€tPRET in de klas 
Wo. 16 en do. 17 maart: Ondernemen, een vak apart – Ondernemen 2016
Doorlopend:  Doe de GeldTest: lopen jouw financiën op wieltjes?
Doorlopend: 30.000 leerlingen van de lagere school spelen budg€tPRET in de klas

Wat is De Week van het Geld?

Wikifin.be/FSMA en De Tijd nemen reeds enkele jaren initiatieven om de financiële geletterdheid van de bevolking te bevorderen. Ze slaan nu de handen in elkaar om samen met vele partners een succes te maken van De Week van het Geld. Radio 1 werkt als mediapartner heel actief mee aan De Week van het Geld en laat dagelijks geldthema’s aan bod komen in verschillende programma’s en online. 

De Week van het Geld loopt gelijktijdig met de Global Money Week en de European Money Week. 

Zowel de OESO, de G20 als de Europese Commissie bevelen aan dat alle landen werk maken van financiële vorming. 

De belangrijkste activiteiten tijdens De Week van het Geld 

Ma. 14 maart: Start van De Week van het Geld - Ring the bell bij Euronext 

De start van De Week van het Geld wordt ingeluid, met de Ring the bell-ceremonie bij Euronext Brussel. In aanwezigheid van onder meer Vice-eersteminister Kris Peeters, minister van Financiën Johan Van Overtveldt, minister van Begroting Sophie Wilmès, minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke integratie Willy Borsus en de voorzitter van de FSMA Jean-Paul Servais gaat de week officieel van start. Tijdens het openingsevent zullen de resultaten van het onderzoek ‘Hoe wordt binnen het gezin met geldzaken omgegaan in België?’ worden voorgesteld. Daarnaast bekronen we de winnaars van de Wilkifin School Challenge: leerlingen uit het secundair onderwijs gingen de uitdaging aan om hun ultieme budgettips op een zo creatief mogelijk manier voor te stellen aan elkaar. Ook de Wikifin.be-scriptieprijs wordt uitgereikt. Aansluitend op het openingsevent bezoeken we de eerste financiële infomarkt aan het station Brussel-Centraal op het Europakruispunt, waar interviews afgenomen kunnen worden.

Ma. 14, wo. 16 en vr. 18 maart: De financiële infomarkt komt naar je toe!

Vragen over je pensioen, een lening, internetfraude, schuldbemiddeling, verzekeringen, …? Meedoen aan een leuke test om je financieel profiel te kennen? De experts van onderstaande partners van De Week van het Geld staan klaar op de  financiële infomarkt om al je vragen over geld te beantwoorden. 

  • Op maandag 14/3 in Brussel, station Brussel-Centraal (7u30-18u).
  • Op woensdag 16/3 in Luik, Place de la Cathédrale (7u30-18u).
  • Op vrijdag 18/3 in Antwerpen, Groenplaats (7u30-18u).
Logo's partners week van het geld: wikifin.be - FSMA - L'Echo - Radio 1 - MyPension.be - Febelfin - Assuralia - ...

Doorlopend: Doe de GeldTest: lopen jouw financiën op wieltjes?

Doe de GeldTest! Door een leuke test in te vullen, word je uitgedaagd na te denken over jouw gedrag rond geld. Op het einde van de rit krijg je enkele gepersonaliseerde tips mee. Doe zelf ook snel de test op wikifin.be/nl/geldtest.

Di. 15 maart: Steun van Hare Majesteit de Koningin voor financiële vorming in het lager onderwijs

Hare Majesteit de Koningin steunt het project van Wikifin.be/FSMA rond financiële vorming, en dat al sinds de start van Wikifin.be in 2013.

Hare Majesteit de Koningin zal op dinsdagvoormiddag 15 maart samen met de leerlingen van de basisscholen Heilig Hart in Jette en Victor Horta in Sint-Gillis het spel budg€tPRET in de klas spelen. Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits neemt deel aan het spel in Jette.

Logo Budg€tPret

budg€tPRET is een leuk spel rond financiële vorming voor kinderen van het 4de tot 6de leerjaar basisonderwijs. Met budg€tPRET leren leerlingen spelenderwijs een budget beheren. Meer dan 30 000 kinderen, verspreid over ruim 1.500 klassen, spelen budg€tPRET op school tijdens De Week van het Geld. Medewerkers van de FSMA/Wikifin.be en De Tijd begeleiden het spel in een vijftigtal klassen.

Het is enorm belangrijk om kinderen en jongeren met geld te leren omgaan. Als ze van jongs af aan begrijpen dat je een euro maar één keer kunt uitgeven, dan kan hen dat later financiële zorgen besparen. Studies tonen ook aan dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met het aanleren van goede gewoontes rond geld.

De Federal Truck rijdt tijdens De Week van het Geld naar diverse lagere scholen met materiaal voor een sensibiliseringsactie rond geld.

Fedtruck: De federale overheid komt naar je toe

Wo. 16 en do. 17 maart: Ondernemen, een vak apart

De FSMA en Wikifin.be zijn samen met de FOD Economie, K.M.O. Middenstand en Energie, de FOD Financiën en het RSVZ aanwezig op ‘Ondernemen 2016’ om er bezoekers te informeren over verschillende financiële onderwerpen. De FSMA geeft informatie over financiële fraude gericht op zaakvoerders en bestuurders van vennootschappen. Daarnaast stelt Wikifin.be zijn nieuwe online content voor zelfstandigen voor.