Binaire opties
Wat is een binaire optie?
Een binaire optie is een "alles of niets"-optie.
De koper van een dergelijke optie speculeert daarbij op een koersstijging of -daling van een onderliggend actief zoals een aandeel, een index, een valuta of een grondstof in de volgende minuten, uren of dagen. Komt zijn verwachting uit, dan recupereert hij zijn geld met winst. Zo niet, dan verliest hij zijn volledige inleg.
Voorbeeld: Een binaire optie wordt gekoppeld aan goud, waarvan de prijs 1 833 Amerikaanse dollar per ons op 1 maart 2023 bedraagt
De belegger hoopt op een stijging van de goudprijs en koopt een binaire optie. Die kost 100 euro. Is de koers een uur later gestegen, dan krijgt hij zijn inleg terug met 70 euro winst bovenop.
Na een uur kunnen zich drie situaties voordoen:
- De goudprijs staat lager dan 1 833 Amerikaanse dollar. De optie brengt niets op. De inleg van 100 euro is verloren.
- De goudprijs staat op 1 833 Amerikaanse dollar. De optie brengt niets op en de inleg van 100 euro blijft in principe op de beleggingsrekening behouden.
- De goudprijs staat hoger dan 1 833 Amerikaanse dollar. De belegger krijgt zijn inleg van 100 euro terug plus een opbrengst van 70 euro.
Weetje
Aanbieders mogen geen binaire opties commercialiseren aan Belgische consumenten.
Wat zijn de risico's van binaire opties?
Wat zijn de risico's van binaire opties voor de belegger?
- Het eerste risico is het risico op fraude. Veel websites voor binaire opties worden uitgebaat door oplichters die niet alleen handelen zonder de vereiste vergunningen, maar gewoon met het geld van de beleggers verdwijnen. In dat geval zien beleggers hun geld nooit meer terug.
- Wie belegt in binaire opties, loopt het risico zijn volledige inleg te verliezen. De kans op verlies is groter dan de kans op winst: de mogelijke winst is meestal beperkt tot 70 procent van het belegde bedrag. Daartegenover staat een mogelijk verlies van de volledige belegde som.
- Een belegger kan meestal niet controleren of de prijsevolutie tussen het begin en het einde van de looptijd correct wordt berekend.
- Het contract tussen belegger en aanbieder is meestal erg onevenwichtig of zelfs onrechtmatig. Dat maakt het moeilijk om geld van de beleggersrekening op te vragen. Je ziet dus je geld, maar kan er niet aan.
Je vindt meer informatie over de risico’s van binaire opties op de website van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, de FSMA. De FSMA, de Belgische toezichthouder, staat in voor de bescherming van de financiële consument en houdt samen met de Nationale Bank toezicht op de Belgische financiële markten.
Aankoop en verkoop van binaire opties
De commercialisering van binaire opties aan consumenten, dus niet-professionelen, is sinds augustus 2016 in België verboden. Het maakt daarbij niet uit of de aanbieder al dan niet een vergunning heeft. In veel gevallen zie je je geld trouwens niet terug.
Meer informatie over het reglement dat de commercialisering van binaire opties verbiedt, vind je op de website van de FSMA.
Weetje
Binaire opties worden vaak door onbetrouwbare aanbieders of oplichters aangeboden.