Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Fiscale aspecten van cryptomunten

De meerwaarden die een particulier verkrijgt in zijn privéleven, worden in principe niet belast. Ze zijn vrijgesteld van belasting zolang de meerwaarde het gevolg is van een beheer “als goede huisvader”, met andere woorden: een voorzichtig beheer.

Je speculeert als je veel risico neemt om op korte termijn veel te winnen, veel en op korte termijn koopt en verkoopt of bijvoorbeeld een lening aangaat om te beleggen. De fiscus zal je gedrag beoordelen en op basis van dergelijke elementen kan hij de winsten als speculatief beoordelen en dus aan 33% belasten.

Voor cryptomunten is het belangrijk om te weten dat de Dienst Voorafgaande Beslissingen een vragenlijst ter beschikking stelt van de burgers. Aan de hand daarvan kan je je belastingregime inzake cryptomunten voorzien. De FOD Financiën beschikt over een documentatiemap over cryptogeld.