Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Welke gevaren zijn er verbonden aan cryptomunten?

Cryptomunten kopen brengt vele gevaren met zich mee: Zo loop je het risico om je geld te verliezen. Cryptomunten zijn immers onderhevig aan extreme prijsschommelingen, omdat hun waarde vaak uitsluitend bepaald wordt door de wet van vraag en aanbod.

Daarnaast zijn cryptomunten sterk fraudegevoelig. Je kan bijvoorbeeld het slachtoffer worden van een frauduleus platform. Hoe? Via sociale media word je benaderd met de belofte om rijk te worden als je een investering in een bepaalde cryptomunt doet. Zodra je het geld overschrijft, verdwijnen de fraudeurs (samen met je geld) met de noorderzon.

Je kan het slachtoffer worden van hacking: talrijke platformen die handelen in cryptomunten zijn het slachtoffer geworden van cyberaanvallen. Daarbij verloren veel handelaars hun cryptomunten.

Er is een gebrek aan transparantie: de prijszetting van cryptomunten en uitvoering van transacties zijn vaak niet transparant. Er is ook het risico van marktmanipulatie.

Er is een gebrek aan bescherming: de handel in cryptomunten en aanverwante producten is in de EU nog niet sterk gereguleerd. In veel gevallen geniet je dus niet dezelfde bescherming als bij andere gereguleerde financiële diensten.

De markt in cryptomunten is nauwelijks gereguleerd. Gewetenloze fraudeurs maken hiervan misbruik en proberen beleggers geld afhandig te maken. Waakzaamheid is dus geboden!

Meer informatie over fraude bij cryptomunten en tips om niet in de val te lopen, vind je op de website van de FSMA.