Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Hoe investeren in een beleggingsfonds?

Van zodra je weet in welk fonds je wil beleggen, kan je er deelbewijzen of aandelen van kopen. Dat kan ofwel via je bankier of financieel tussenpersoon ofwel doe je dat zelf online.

In functie van de som die je wenst te investeren, kan je een aantal aandelen kopen van het fonds. Stel dat het fonds op het einde van de dag afsluit met een waarde van 200 euro per aandeel en je wil 5000 euro investeren, dan krijg je 25 aandelen van dat fonds. Let op, de kosten werden hier niet meegerekend.  

Op deze pagina

Verschil tussen beheerder en promotor

Je kan fondsen kopen bij verschillende financiële instellingen. Dit zijn de promotors. Maar het is niet noodzakelijk de promotor die het fonds ook beheert. Je bank kan je ook fondsen van andere instellingen aan de hand doen.

Misschien biedt je bank of financieel tussenpersoon ook maar een beperkte selectie van fondsen aan. Soms zelfs alleen fondsen die ze zelf heeft gemaakt en beheert.

Mocht je in het gamma dat je bankier of financieel tussenpersoon je aanbiedt niet vinden wat je zoekt, dan kan je bij een andere fondsenbeheerder op zoek gaan naar een fonds dat voldoet aan je verwachtingen.

Wat is de netto inventariswaarde of NIW?

Bij fondsen wordt meestal niet over de koers of de prijs van een aandeel gesproken, maar wel over de netto inventariswaarde (NIW). De NIW is de waarde van alle producten waarin het fonds heeft belegd gedeeld door het aantal aandelen dat het fonds heeft verkocht.

De waarde van vele activa (aandelen, obligaties …) waarin fondsen beleggen, schommelt dagelijks. Die schommelingen hebben een directe invloed op de globale waarde van een fonds en dus ook op de NIW per aandeel.

Sommige fondsen publiceren die waarde steeds op het einde van de dag, andere doen dat wekelijks of tweewekelijks.

Weetje

Sommige fondsen publiceren niet elke dag hun waarde (NIW), maar wel om de week of om de twee weken.

Voorbeeld: Een fonds heeft 13 548 aandelen uitgegeven

Op het einde van de dag is de waarde van de beleggingen van het fonds samen 2 236 123 euro. Dan is de NIW van dat fonds voor die dag 2 236 123 euro gedeeld door 13 548, ofwel 165,05 euro per aandeel.

Je kan de NIW van fondsen opvolgen via de kranten of via één van de websites aanvaard door de FSMA.

Hoe wordt de aankoop- en verkoopwaarde van een fonds bepaald?

Bij de aan- of verkoop van een aandeel van een fonds weet je op voorhand nooit de exacte prijs die je krijgt of betaalt. Zelfs bij een fonds dat dagelijks de NIW publiceert.

Hoe komt dat?

Als je in de loop van de dag een order doorgeeft, is de waarde van het fonds nog niet berekend. Daarvoor is het wachten op het afsluiten van de beurzen. Pas na de slotbel is de waarde gekend van de aandelen en/of obligaties waarin het fonds belegd heeft.

Wikifin-tip

Mocht je in het gamma dat je bankier of financieel tussenpersoon je aanbiedt niet vinden wat je zoekt, dan kan je bij een andere fondsenbeheerder op zoek gaan naar een fonds dat voldoet aan je verwachtingen.