Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 21 juli langs in Brussel en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Hoeveel kost het om te investeren in een beleggingsfonds?

Als je aandelen koopt van een fonds betaal je behalve je aankoop ook nog heel wat kosten. Laat je dus niet verrassen. Vraag vooraf na welke je allemaal mag verwachten. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kosten:

Op deze pagina

Instapkosten

Dat zijn eenmalige kosten die je hebt als je aandelen van een fonds koopt. Ze worden meestal uitgedrukt in een percentage van het kapitaal dat je belegt. De meeste fondsen rekenen 2 % tot 3 % aan. Koop je voor 15 000 euro aandelen van een fonds en bedragen de instapkosten 3 %, dan houdt je bankier of financieel tussenpersoon 450 euro af van je geïnvesteerd bedrag. Het is soms mogelijk om hierover te onderhandelen met je bankier of financieel tussenpersoon.

Lopende kosten

Deze kosten moet je jaarlijks betalen. Gemiddeld liggen die tussen 1 % en 2 %. Voor fondsen waarbij de beheerder heel actief met het fonds bezig is, kunnen ze hoger liggen. Deze kosten moet je niet betalen bij de aankoop van het fonds. Ze worden jaarlijks afgehouden van het rendement van het fonds. Deze kosten hebben dus een impact op het rendement van je investering. De lopende kosten hangen ook af van de strategie die het fonds volgt: aandelenfondsen rekenen in het algemeen meer kosten aan dan obligatiefondsen.

Uitstapkosten

Heb je aandelen van een fonds met een eindvervaldag en wil je vóór die eindvervaldag je geld of een deel ervan terug? Dan moet je uitstapkosten betalen. Ook fondsen zonder vervaldag rekenen soms uitstapkosten aan. De uitstapkosten worden uitgedrukt in percentage van het bedrag dat je opvraagt.

Weetje

De kosten voor het beheer van een fonds kunnen je rendement flink omlaag halen.

Prestatievergoedingen

Prestatievergoedingen zijn niet-terugkerende jaarlijkse kosten. Deze moeten soms betaald worden aan de beheerder van het fonds als het fonds een bepaald vooropgesteld rendement overschrijdt. Deze kosten worden in mindering gebracht op de prestaties van het fonds.

De beurstaks

Bij sommige fondsen moet je bij een verkoop een beurstaks betalen. Vraag aan je bankier of financieel tussenpersoon in welke situaties dat het geval is.

Het bewaarloon

Voor het beheer ervan rekenen de meeste instellingen kosten aan. Ze variëren van instelling tot instelling.

Wikifin-tips

  • Als je voor een korte termijn in een fonds wenst te beleggen, zijn vooral de eenmalig te betalen instap- en uitstapkosten belangrijk. Indien je voor lange termijn belegt, worden de jaarlijks te betalen beheerskosten belangrijker.
  • Durf kosten te vergelijken tussen verschillende verkopers en fondsbeheerders.
  • Bekijk ook de FSMA-studie over de kosten verbonden aan beleggingen in fondsen en hun invloed op het rendement