Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Hoe investeer je in trackers en wat kost dat?

Op deze pagina

Wat kost het om in trackers te investeren?

Voor de aankoop van een tracker betaal je dezelfde kosten als bij de aankoop van een aandeel op de beurs. Ze verschillen dus van instelling tot instelling. Aarzel niet om ze te vergelijken:

  • Het makelaarsloon. Om aan- en verkooporders uit te voeren, rekenen banken of beursvennootschappen kosten aan. De meeste trackers noteren aan een buitenlandse beurs. Daarvoor ligt het makelaarsloon hoger dan voor een aan- of verkoop op de Brusselse beurs.
  • Het bewaarloon. De bank of beursvennootschap plaatst een aangekochte tracker op je effectenrekening. Soms is het gratis, maar meestal wordt daar een bewaarloon voor aangerekend.
  • De wisselkoers. Trackers noteren soms in vreemde munten zoals in Amerikaanse dollar. Dan moet je rekening houden met de wisselkoersen.

Wikifin-tip

De concurrentie tussen de aanbieders van trackers spitst zich vooral toe op zo laag mogelijke beheerskosten. Baseer een investeringsbeslissing niet alleen op een kostenvergelijking en vergelijk ook de strategie of andere productkenmerken.

Hoe kan je trackers kopen en verkopen?

Op elke werkdag kan je op de beurs trackers verhandelen.

Sommige trackers zijn niet vlot verhandelbaar.

De liquiditeit van een tracker hangt af van verschillende factoren, zoals

  • De koers van de tracker
  • De markt waarop de tracker verhandeld wordt
  • De reputatie van de tracker
  • De aard van de investering van de tracker

Voor de aankoop van trackers moet je een opdracht (beursorder) doorgeven via een bank of beursvennootschap. Die treedt op als financieel tussenpersoon om je order uit te voeren en rekent hier kosten voor aan.