Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Welke kosten heb je bij het beleggen in aandelen?

Op deze pagina

De kosten die je moet betalen als je in aandelen belegt, bepalen mee het rendement van je beleggingen. Ze zijn op te splitsen in drie categorieën:

De beurstaks

Bij de aankoop of verkoop van bestaande aandelen op de secundaire markt of beurs moet je 0,35 % beurstaks betalen. Als je voor 10 000 euro aandelen koopt, komt de beurstaks dus op 35 euro. Deze taks is bij alle banken of beursvennootschappen dezelfde.

Bij de aankoop van nieuw uitgegeven aandelen op de primaire markt, moet je geen beurstaks betalen.

Het makelaarsloon

Om je aan- en verkooporders uit te voeren, rekenen banken of beursvennootschappen kosten aan. Die worden het makelaars- of commissieloon genoemd. Ze verschillen van instelling tot instelling. Online beursplatformen die sinds enkele jaren hun diensten aanbieden aan de Belgische aandelenbelegger proberen de concurrentie aan te gaan met traditionele aanbieders door flink lagere kosten aan te rekenen.

Als je aandelen koopt die op een buitenlandse beurs noteren, moet je ook rekening houden met eventuele extra kosten en taksen die daar van toepassing zijn.

Het bewaarloon

Er bestaan in België geen papieren effecten meer, nu worden die ingeschreven op een effectenrekening bij een bank of een beursvennootschap. Voor het beheer ervan rekenen de meeste instellingen kosten aan. Ze variëren van instelling tot instelling.

Weetje

Je kan ook vragen om je aandelen op naam te laten inschrijven in het register van aandelen. Dat wordt bijgehouden door de onderneming die ze uitgeeft. Hou er wel rekening mee dat je aandelen dan niet onmiddellijk verhandelbaar zijn op de beurs. Je moet ze eerst terug op een effectenrekening zetten vooraleer je ze dan kan verkopen op de beurs.

Wikifin-tips

  • Eis van je financiële instelling of beursvennootschap een gedetailleerde omschrijving van de kosten.
  • Vergelijk de kosten tussen de verschillende banken en beursvennootschappen. Met dat vergelijkwerk kan je een mooie som geld uitsparen. Maar hou er ook rekening mee welke service tegenover die kosten staat, want die kan ook wel verschillen van instelling tot instelling.