Voor- en nadelen van de trackers
Op deze pagina
Wat zijn de voordelen van trackers?
- Lage beheerskosten. Vooral in vergelijking met klassieke beleggingsfondsen zijn de beheerskosten van trackers laag. Meestal volstaat 0,4 % of minder, tegenover zo’n 2 % of meer voor klassieke beleggingsfondsen. Dat is logisch: passief een index volgen, is minder arbeidsintensief dan actief de goede aandelen uitkiezen.
- Een duidelijke prijs die op elk ogenblik van de dag kan worden vastgelegd. Omdat trackers aan de beurs noteren, koop en verkoop je aan de beurskoers van dat moment. Bij klassieke beleggingsfondsen duurt het vaak enkele dagen vooraleer je weet hoeveel je betaalt of krijgt voor een aan- of verkoop.
- Diversificatiemogelijkheden. De gouden beleggingsregel "leg niet alle eieren in dezelfde mand" kan je perfect toepassen. Via trackers kan je in één transactie en met kleine bedragen in zowat alles beleggen waarvan de prijs of de koers via een marktmechanisme wordt bepaald. Zo kan je je beleggingsportefeuille diversifiëren.
Weetje
De beheerskosten voor een tracker zijn doorgaans merkelijk lager dan voor een klassiek fonds.
Wat zijn de nadelen van trackers?
- Het risico. Je kan (een deel van) je kapitaal verliezen bij een belegging in trackers. Er zijn geen trackers met kapitaalbescherming op de markt.
- Synthetische trackers zijn minder transparant. Het is mogelijk dat je niet goed weet waarin je exact belegt.
- Verkopen is soms moeilijk. Hoewel trackers aan de beurs noteren, is het vinden van een tegenpartij niet altijd gegarandeerd als je wil verkopen. Controleer of een tracker voldoende verhandelbaar is vooraleer je er een koopt.
- Je denkt te diversifiëren, maar toch heb je soms een sterke concentratie van enkele grote aandelen in een bepaalde index. Je belegging in een index kan dus (te) sterk afhankelijk zijn van de prestatie van een beperkt aantal aandelen. Kijk goed het gewicht van alle bestanddelen van de index na vooraleer je erin belegt.
- Trackers in grondstoffen vereisen bijzondere kennis over de grondstof in kwestie. De grondstofmarkten zijn heel divers, de prijsvorming is verre van intuïtief en op bepaalde markten kennen de prijzen een heel grillig verloop. Deze markten volgen niet altijd dezelfde logica als de klassieke beleggingsmarkten.