Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Wat is een tracker? Soorten trackers

Op deze pagina

Een belegging tussen een fonds en een aandeel

Een tracker is een beleggingsinstrument dat de prestatie van bijvoorbeeld een beursindex, een aandelen-, een obligatie- of een valutakorf of grondstoffen probeert te volgen.

Weetje

Het woord "tracker" komt immers van het Engelse "to track", wat "volgen" betekent.

Trackers hebben kenmerken van een beleggingsfonds. Met één transactie geven ze toegang tot een gespreide portefeuille.

Trackers hebben daarnaast ook kenmerken van een aandeel. Ze noteren aan de beurs en worden er ook continu verhandeld.

Investeringscurve met indicatoren

Verschillende vormen van trackers

De beheerder van een tracker kan een aandelenindex nabootsen door al de aandelen uit die index of een belangrijk deel ervan aan te kopen. Je weet als belegger precies wat er onderliggend in de tracker wordt aangehouden. Ze zijn dus transparant. Dat type van nabootsing wordt fysieke replicatie genoemd.

Daarnaast heb je ook synthetische trackers. Die proberen het onderliggende na te bootsen door onder meer afgeleide producten aan te kopen. Denk daarbij aan opties, swaps en termijncontracten. Daardoor kunnen dergelijke trackers minder transparant zijn.

Op Wikifin spreken we uitsluitend over de meest voorkomende vorm van trackers: passieve trackers. Dat zijn trackers waarbij de beheerder de beleggingen van de tracker niet zelf kiest. Hij koopt enkel de aandelen uit bijvoorbeeld een aandelenindex en beperkt zich tot het kopiëren ervan.

Weetje

De trackers die de juridische vorm van een beleggingsfonds aannemen, worden ook wel ETF’s genoemd, wat staat voor Exchange-Traded Funds. Weet niettemin dat de term ETF over een breder palet aan beleggingsproducten gaat dan enkel trackers.

Beleggen in beursindexen of grondstoffen via trackers

Oorspronkelijk volgden trackers enkel aandelenindexen, zoals de Dow Jones of de Euro Stoxx 50. Zulke aandelentrackers zijn nog steeds het populairst, maar vandaag krijgt de gewone belegger via trackers ook toegang tot:

  • Obligaties
  • Valuta
  • Grondstoffen

Grondstoffentrackers zijn ook populair. Zulke beleggingen waren vroeger enkel toegankelijk voor professionele beleggers. Je kan ermee beleggen in onder meer in goud, koper, uranium, steenkool of katoen, maar ook in landbouw- en voedingsstoffen zoals suiker en koffie, in vee en in energiebronnen zoals aardolie en gas en zelfs in CO2-rechten.