Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Wat zijn de risico's en opbrengsten van een tak 21-spaarverzekering?

Rendement

Tak 21-spaarverzekeringen zijn in principe beleggingen met een beperkt risico.

Je hebt een gewaarborgde basisrente, die nog kan worden aangevuld met jaarlijkse winstdeelnames.

Als de gegarandeerde rentevoet echter nul of negatief is, kan je een bedrag terugkrijgen dat lager is dan het initieel gestorte kapitaal. Ook is het in sommige gevallen mogelijk dat je op de vervaldag of wanneer je vraagt om je geld terug te krijgen, minder ontvangt dan wat je hebt betaald als gevolg van de kosten die je in je contract werden aangerekend. Als deze kosten meer bedragen dan je rendement, verlies je geld.

Risico’s

Een tak 21-contract dat onder Belgisch recht valt, geniet van de waarborg van het Garantiefonds. Als een Belgische verzekeraar failliet zou gaan, zorgt het ervoor dat de verzekerde zijn geld terugkrijgt, weliswaar met een maximum van 100 000 euro. Dit bedrag geldt per verzekerde. Heb je bij dezelfde Belgische maatschappij meerdere tak 21-spaarverzekeringen, dan worden die samengeteld voor de berekening van de waarborg.

Wikifin-tips

  • Kijk goed na of je levensverzekering gewaarborgd is door het Garantiefonds. Als je klant bent bij een buitenlandse verzekeringsonderneming, geldt misschien een buitenlandse beschermingsregeling.
  • Als je voor meer dan 100 000 euro wil inschrijven in tak 21-verzekeringen, kan je het bedrag spreiden over verschillende verzekeraars. Elke verzekeraar kan immers rekenen op de bescherming van het Garantiefonds.