Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Wat zijn de risico's en opbrengsten van een tak 23-product?

Op deze pagina

Verhouding tussen rendement en risico

Een tak 23-beleggingsverzekering biedt een groter potentieel rendement dan een tak 21-levensverzekering. Dat gaat evenwel gepaard met een hoger risico.

Voorbeeld: Je tak 23-beleggingsverzekering is gekoppeld aan een aandelenfonds

Als de aandelenkoersen stijgen, gaat je rendement mee. Dalen ze echter, dan moet je bereid zijn om eventuele verliezen, tot zelfs het verlies van je volledige belegging te aanvaarden.

Er bestaan ook tak 23-contracten met kapitaalbescherming. Die overeenkomsten hebben een eindvervaldag. Op die dag zou je minstens de waarde van je betaalde premies moeten terugkrijgen. De bescherming geldt dus enkel op de eindvervaldag van je contract, niet indien je vóór de eindvervaldag je geld zou terugvragen.

Fondsen worden ingedeeld in risicoklassen. Die gaan van 1 tot 7.

  • De risicoklasse 1 geldt voor fondsen met zeer weinig risico maar allicht ook een lagere opbrengst.
  • De risicoklasse 7 geldt voor fondsen met veel risico en een mogelijk veel hogere opbrengst.

Alle fondsen die gekoppeld zijn aan tak 23-levensverzekeringen moeten de risicoklasse op dezelfde wijze berekenen en ze geregeld aanpassen indien nodig.

Wat het rendement van de tak 23-verzekeringsproducten betreft, hou je best rekening met de volgende elementen:

  • Met een tak 23-levensverzekering wordt je geld belegd in één of meer fondsen.
  • De waarde van een tak 23-levensverzekering evolueert mee met de waarde van die fondsen en kan (sterk) schommelen. Aan deze belegging zijn dus risico’s verbonden.
  • In ruil voor het hogere risico dat je met een tak 23-levensverzekering neemt, krijg je in goede tijden een hogere opbrengst dan met een gewoon spaarproduct.
  • Normaal draag je als belegger volledig het risico van een belegging in een tak 23-levensverzekering, maar er zijn ook versies met een kapitaalbescherming. Vraag hierover meer uitleg aan je verzekeraar of tussenpersoon.

Geen bescherming van het Garantiefonds

Beleggingen in een tak 23-product zijn, in tegenstelling tot tak 21-spaarverzekeringen, niet gedekt door het Garantiefonds. Het komt dus niet tussenbeide mocht de verzekeringsmaatschappij over de kop gaan.

Wikifin-tip

  • Beleg niet al je geld in een tak 23-levensverzekering. Spreid je beleggingen.