Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 21 juli langs in Brussel en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Welke invloed heeft inflatie op je spaargeld?

Op deze pagina

Inflatie is een factor waarmee ook spaarders rekening moeten houden: het inflatiepercentage moet je in mindering brengen van het interestpercentage op je spaargeld of belegging om het effectieve rendement te kennen. Het gespaarde bedrag wordt gaandeweg immers minder waard. Bij een aanhoudende inflatie loont het dus de moeite om af te wegen hoeveel geld je op een spaarrekening laat staan.

Het is niet vanzelfsprekend om beleggingen te vinden die beschermen tegen inflatie. Als je wil weten wat inflatie met je spaargeld doet, kan je onze Inflatietool gebruiken. Om je een idee te geven van een realistisch inflatieniveau dat je kan gebruiken in die tool: vanaf midden de jaren 80 van de vorige eeuw schommelt de inflatie rond de 2% per jaar.

Wikifin-tips

  • Hou rekening met het feit dat inflatie de waarde van je spaargeld vermindert.
  • Als het geld op je spaarrekening minder opbrengt dan de inflatie, zal je in de toekomst minder kunnen kopen met hetzelfde bedrag. Om dat te vermijden, kan je je toevlucht nemen tot beleggingen die meer rendement opleveren en je zo beschermen tegen de inflatie. Alvorens te beslissen, bepaal je best  op voorhand wanneer je je geïnvesteerde geld weer nodig hebt. Als je je geld heel flexibel wenst op te vragen, dan ben je best af met een spaarrekening. In ruil voor die flexibiliteit moet je dan wel vrede nemen met een lager rendement.
  • Maar als je duidelijk weet hoe lang je je geld kunt missen, zijn er andere beleggingsmogelijkheden zoals bijvoorbeeld fondsen of obligaties.
  • Heb je belegd in fondsen of obligaties, en heb je toch je geld vroeger nodig dan voorzien? Dan zal je vermoedelijk kosten moeten betalen en misschien ook een verlies op je belegging moeten aanvaarden. De gevolgen kunnen verschillen van product tot product. Dus weet waarin je belegt!