Hoe bescherm je je tegen kredietfraude?

Het zal je maar overkomen. Plots word je gevraagd een som geld terug te betalen die je helemaal niet gekregen of uitgegeven heeft. Of merk je dat er een grote som geld van jouw rekeningen is afgegaan zonder dat je daar iets van wist. Dan heeft iemand waarschijnlijk jouw kredietkaartgegevens of andere gegevens gestolen.

De 2 meest voorkomende vormen van kredietfraude

 • Frauduleus gebruik van jouw kredietkaart: Heb je jouw kredietkaart verloren? Werd ze gestolen? Liet je jouw kredietkaartgegevens achter op onbetrouwbare websites? Dan bestaat het risico dat iemand op jouw kosten gaat winkelen of geld afhaalt van jouw rekening.
 • Iemand doet zich voor als jou: heeft iemand persoonlijke gegevens (bv. adres, bankgegevens, loonfiches, handtekening, enz.) van jou kunnen bemachtigen? Dan kan hij die gegevens gebruiken om een krediet aan te vragen in jouw naam of zelfs om grote sommen geld van jouw rekeningen af te halen/over te schrijven. Als de bank dit niet door heeft, zal ze alles uitvoeren wat die persoon vraagt.

Maar het goede nieuws is: je kan je hiertegen beschermen met een paar eenvoudige gewoontes.

Hoe speel je op veilig?

Vermijd dat de verkeerde mensen aan jouw gegevens geraken.

 • Zet onmiddellijk na ontvangst je handtekening op je nieuwe kaart.
 • Geef nooit jouw kredietkaartgegevens aan een andere persoon.
 • Schrijf jouw pincode nooit op, maar leer ze van buiten. Geef ze aan niemand, en zorg ervoor dat niemand kan zien wat je op een betaalterminal intikt. Vermijd ook voor de hand liggende pincodes zoals jouw verjaardag of die van jouw kinderen of 1111, 0000, enz.
 • Laat jouw kredietkaart onmiddellijk blokkeren als je ze verliest of als ze wordt gestolen. Je kan dit eenvoudig door te bellen naar Card Stop (070/344.344). Dat nummer is 24u op 24u en 7d op 7d bereikbaar. Sla dit nummer op in jouw gsm en bewaar het in jouw portefeuille.
 • Betaal online met jouw kredietkaart enkel op websites van handelaars die beveiligd zijn met en hangslotje in de URL. Twijfel je, googel die handelaar dan even of doe eerst navraag bij vrienden en familie.
 • Ga nooit in op e-mails of telefoons die je vragen om jouw kredietkaartgegevens of codes mee te delen.
 • Als je in het buitenland met jouw kredietkaart betaalt en je geen pincode moet ingeven, verlies dan jouw kaart geen enkel moment uit het oog. Vraag aan de handelaar dat hij alle transacties met jouw kaart uitvoert waar je bij bent. Want als hij de kaart meeneemt kan hij buiten jouw zicht snel de kaartgegevens kopiëren en achteraf misbruiken.

Zorg ervoor dat niemand jouw persoonlijke documenten kan kopiëren (bv. identiteitskaart, loonfiches, rekeninguittreksels, rijbewijs, enz.). Hiermee kunnen identiteitsdieven hun slag slaan.

 • Laat daarom nooit jouw portefeuille of handtas met deze documenten onbewaakt rondslingeren.
 • Versnipper kopies of documenten met jouw persoonlijke gegevens vóór je ze recycleert of weggooit.

Wat als je toch het slachtoffer wordt van kredietfraude?

Als je een probleem opmerkt, contacteer dan onmiddellijk Card Stop en jouw kredietgever om jouw kredietkaart of de misbruikte rekeningen te blokkeren. Verander de pincode(s) van al jouw andere kaarten.

Als de dieven met jouw identiteitsgegevens leningen hebben opgenomen of aankopen hebben gedaan, meld dat dan zo snel mogelijk bij de klantendiensten van de betrokken bedrijven.

Doe altijd aangifte van een identiteitsdiefstal bij de politie. Hou het proces-verbaal van deze aangifte bij voor de verzekering of om later een schadevergoeding te kunnen aanvragen.

Als je alle procedures om een kredietkaartfraude te melden goed volgt, kan je meestal alle gefraudeerde bedragen recupereren.

De Wikifin-tips

 • Controleer regelmatig en zorgvuldig jouw kredietkaartfacturen en rekeninguittreksels. Zo kom je fraude snel op het spoor.
 • Voorkomen is beter dan genezen. Laat nooit jouw persoonlijke gegevens rondslingeren en wees aandachtig bij het betalen met jouw kredietkaart.
 • Als je betaalt met jouw kredietkaart zonder de pincode te moeten gebruiken, verlies dan jouw kaart geen moment uit het oog. 
 • Spoor fraude zo snel mogelijk op en onderneem onmiddellijk actie als je het slachtoffer wordt van kredietfraude.
 • Meer tips over vaak voorkomende fraudetechnieken lees je op Safeinternetbanking.be.