Hoe beschermt u zich tegen kredietfraude?

Het zal u maar overkomen. Plots wordt u gevraagd een som geld terug te betalen die u helemaal niet gekregen of uitgegeven heeft. Of merkt u dat er een grote som geld van uw rekeningen is afgegaan zonder dat u daar iets van wist. Dan heeft iemand waarschijnlijk uw kredietkaartgegevens of andere gegevens gestolen.

De 2 meest voorkomende vormen van kredietfraude

 • Frauduleus gebruik van uw kredietkaart: Heeft u uw kredietkaart verloren? Werd ze gestolen? Liet u uw kredietkaartgegevens achter op onbetrouwbare websites? Dan bestaat het risico dat iemand op uw kosten gaat winkelen of geld afhaalt van uw rekening.
 • Iemand doet zich voor als u: heeft iemand persoonlijke gegevens (bv. adres, bankgegevens, loonfiches, handtekening, enz.) van u kunnen bemachtigen? Dan kan hij die gegevens gebruiken om een krediet aan te vragen in uw naam of zelfs om grote sommen geld van uw rekeningen af te halen/over te schrijven. Als de bank dit niet door heeft, zal ze alles uitvoeren wat die persoon vraagt.

Maar het goede nieuws is: u kan zich hiertegen beschermen met een paar eenvoudige gewoontes.

Hoe speelt u op veilig?

Vermijd dat de verkeerde mensen aan uw gegevens geraken.

 • Zet onmiddellijk na ontvangst je handtekening op je nieuwe kaart.
 • Geef nooit uw kredietkaartgegevens aan een andere persoon.
 • Schrijf uw pincode nooit op, maar leer ze van buiten. Geef ze aan niemand, en zorg ervoor dat niemand kan zien wat u op een betaalterminal intikt. Vermijd ook voor de hand liggende pincodes zoals uw verjaardag of die van uw kinderen of 1111, 0000, enz.
 • Laat uw kredietkaart onmiddellijk blokkeren als u ze verliest of als ze wordt gestolen. U kan dit eenvoudig door te bellen naar Card Stop (070/344.344). Dat nummer is 24u op 24u en 7d op 7d bereikbaar. Sla dit nummer op in uw gsm en bewaar het in uw portefeuille.
 • Betaal online met uw kredietkaart enkel op websites van handelaars die beveiligd zijn met en hangslotje in de URL. Twijfelt u, googel die handelaar dan even of doe eerst navraag bij vrienden en familie.
 • Ga nooit in op e-mails of telefoons die u vragen om uw kredietkaartgegevens of codes mee te delen.
 • Als u in het buitenland met uw kredietkaart betaalt en u geen pincode moet ingeven, verlies dan uw kaart geen enkel moment uit het oog. Vraag aan de handelaar dat hij alle transacties met uw kaart uitvoert waar u bij bent. Want als hij de kaart meeneemt kan hij buiten uw zicht snel de kaartgegevens kopiëren en achteraf misbruiken.

Zorg ervoor dat niemand uw persoonlijke documenten kan kopiëren (bv. identiteitskaart, loonfiches, rekeninguittreksels, rijbewijs, enz.). Hiermee kunnen identiteitsdieven hun slag slaan.

 • Laat daarom nooit uw portefeuille of handtas met deze documenten onbewaakt rondslingeren.
 • Versnipper kopies of documenten met uw persoonlijke gegevens vóór u ze recycleert of weggooit.

Wat als u toch het slachtoffer wordt van kredietfraude?

Als u een probleem opmerkt, contacteer dan onmiddellijk Card Stop en uw kredietgever om uw kredietkaart of de misbruikte rekeningen te blokkeren. Verander de pincode(s) van al uw andere kaarten.

Als de dieven met uw identiteitsgegevens leningen hebben opgenomen of aankopen hebben gedaan, meld dat dan zo snel mogelijk bij de klantendiensten van de betrokken bedrijven.

Doe altijd aangifte van een identiteitsdiefstal bij de politie. Hou het proces-verbaal van deze aangifte bij voor de verzekering of om later een schadevergoeding te kunnen aanvragen.

Als u alle procedures om een kredietkaartfraude te melden goed volgt, kan u meestal alle gefraudeerde bedragen recupereren.

De Wikifintips

 • Controleer regelmatig en zorgvuldig uw kredietkaartfacturen en rekeninguittreksels. Zo komt u fraude snel op het spoor.
 • Voorkomen is beter dan genezen. Laat nooit uw persoonlijke gegevens rondslingeren en wees aandachtig bij het betalen met uw kredietkaart .
 • Als u betaalt met uw kredietkaart zonder de pincode te moeten gebruiken, verlies dan uw kaart geen moment uit het oog. 
 • Spoor fraude zo snel mogelijk op en onderneem onmiddellijk actie als u het slachtoffer wordt van kredietfraude.
 • Meer tips over vaak voorkomende fraudetechnieken lees je op Safeinternetbanking.be