Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Heb je echt wel een lening of een krediet nodig?

Je krediet is meestal niet gratis. Je moet niet enkel de geleende som, maar ook intresten en kosten terugbetalen. Denk dus goed na vooraleer je beslist om een lening aan te gaan.

Het is altijd gezond om je op onverwachte uitgaven, zoals bv. het herstellen van de auto of een kapotte gasketel, voor te bereiden door een buffer bij elkaar te sparen.

Een oudere man vraagt informatie voor de aankoop van een nieuwe wagen in een showroom

Als je lang op voorhand weet welke uitgaven er op je afkomen, bekijk dan of het niet beter is om ervoor te sparen. Zo geraak je ook aan het nodige geld, moet je niet betalen voor een lening en verdien je eventueel nog aan de intresten op het gespaarde geld.

Wikifin Spaarcalculator

Bereken met de Wikifin Spaarcalculator hoe lang en hoeveel je moet sparen om je project te realiseren.

Wikifin Spaarcalculator

Zelfs voor grotere projecten zoals de aankoop van een woning moet je eerst wat sparen. Want kredietgevers mogen je geen krediet geven voor het volledige bedrag en de kosten van een woning. Bovendien, als je wat spaargeld kan voorschieten moet je minder maandelijks terugbetalen en geniet je meestal van betere voorwaarden.

Voorbeeld - Je weet dat je over drie jaar je auto moet vervangen. Dan heb je twee mogelijkheden:

  • Je gaat over drie jaar een lening aan voor het volledige bedrag waar je maandelijks een (groot) bedrag moet terugbetalen.
  • Je begint nu al iedere maand te sparen. Na drie jaar zal de som die je hebt gespaard een grote hulp zijn bij de aankoop van je nieuwe auto, dan volstaat een kleinere lening. Of misschien heb je tegen dan het benodigde bedrag al bijeen gespaard en heb je geen lening meer nodig. De Wikifin spaarcalculator helpt je met je berekeningen.

Wikifin-tips

  • Vooraleer je een lening aangaat, kijk je best na of je die lening echt nodig hebt en je niet beter spaart voor het nodige bedrag. Overweeg ook je aankoop een beetje uit te stellen.
  • Stel je ook de vraag: kan ik de lening terugbetalen? Indien je daaraan twijfelt, sluit je de lening best niet af of leen je een kleiner bedrag.
  • Ga na welke soort lening best geschikt is voor je situatie. Vraag advies aan je kredietgever of kredietbemiddelaar.
  • Er gelden wettelijke maximumtermijnen voor de terugbetaling van consumentenkredieten (lening op afbetaling, verkoop op afbetaling, leasing). Ze zijn afhankelijk van het geleende bedrag.
  • Ook bij kredietopeningen kan de kredietovereenkomst vastleggen binnen welke periode je moet terugbetalen.