Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 21 juli langs in Brussel en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Heb je echt wel een krediet nodig?

Je krediet is meestal niet gratis. Je moet niet enkel de geleende som, maar ook intresten en kosten terugbetalen. Denk dus goed na vooraleer je beslist om een lening aan te gaan.

Het is altijd aangewezen om je op onverwachte uitgaven, zoals bv. het herstellen van de auto of een kapotte gasketel, voor te bereiden door een buffer bij elkaar te sparen.

Een oudere man vraagt informatie voor de aankoop van een nieuwe wagen in een showroom

Als je lang op voorhand weet welke uitgaven er op je afkomen, bekijk dan of het niet beter is om ervoor te sparen. Zo geraak je ook aan het nodige geld en moet je niet betalen voor een lening.

Wikifin Spaarcalculator

Bereken met de Wikifin Spaarcalculator hoe lang en hoeveel je moet sparen om je project te realiseren.

Wikifin Spaarcalculator

Zelfs voor grotere projecten zoals de aankoop van een woning moet je eerst een bepaald bedrag sparen. Als je bovendien een bepaalde som opzij gezet hebt, moet je minder maandelijks terugbetalen en geniet je meestal van betere voorwaarden.

Voorbeeld - Je weet dat je over drie jaar je auto moet vervangen. Dan heb je twee mogelijkheden:

  • Je gaat over drie jaar een krediet aan voor het volledige bedrag waar je maandelijks een (groot) bedrag moet terugbetalen.
  • Je begint nu al iedere maand te sparen. Na drie jaar zal de som die je hebt gespaard een grote hulp zijn bij de aankoop van je nieuwe auto, dan volstaat een kleinere krediet. Of misschien heb je tegen dan het benodigde bedrag al bijeen gespaard en heb je geen krediet meer nodig. De Wikifin spaarcalculator helpt je met je berekeningen.

Wikifin-tips

  • Vooraleer je een krediet aangaat, kijk je best na of je dat krediet echt nodig hebt en je niet beter spaart voor het nodige bedrag. Overweeg ook je aankoop een beetje uit te stellen.
  • Stel je ook de vraag of je het krediet kan terugbetalen. Indien je daaraan twijfelt, sluit je het krediet best niet af of leen je een kleiner bedrag.
  • Ga na welk krediet best geschikt is voor je situatie. Vraag advies aan je kredietgever of kredietbemiddelaar.
  • Er gelden wettelijke maximumtermijnen voor de terugbetaling van consumentenkredieten (lening op afbetaling, verkoop op afbetaling, leasing). Ze zijn afhankelijk van het geleende bedrag en het soort lening.