Wat is een aandeel?

Uit het dagelijks nieuws weet u hoeveel aandacht er gaat naar de evolutie van aandelenkoersen. Maar weet u hoe die koersen evolueren? En wat een aandeel precies is?

Een stukje van het kapitaal

Ondernemers hebben geld nodig om een bedrijf op te starten en te laten groeien. Dat geld kunnen ze op verschillende manieren ophalen. Ze kunnen zelf investeren of een lening bij een bank aangaan. Maar ondernemers kunnen ook rechtstreeks een beroep doen op de spaarders door obligaties of aandelen uit te geven. Voor meer informatie over obligaties verwijzen wij u naar de rubriek 'obligaties ' op onze website.

Een spaarder die een aandeel koopt van een bedrijf, wordt als aandeelhouder voor een stukje mede-eigenaar van dat bedrijf. Een aandeelhouder is bereid om risico te lopen. Hij kan meegenieten met de winsten van het bedrijf als het goed gaat, maar zal omgekeerd ook delen in eventuele verliezen van het bedrijf als het wat minder gaat. Maar spaarders die investeren in bedrijven maken het mee mogelijk dat bedrijven nieuwe producten ontwikkelen en nieuwe markten gaan opzoeken; dat is positief.

Al of niet op de beurs?

Om een aandeel te kunnen kopen kan u doorgaans terecht op een beurs. Dat is een markt waar kopers en verkopers van aandelen elkaar vinden. Aandelen die op een beurs worden verhandeld zijn beursgenoteerde aandelen. De prijs van het aandeel, de beurskoers, is de prijs waartegen het aandeel gekocht en verkocht wordt. De beurskoers hangt dus af van de vraag naar en het aanbod van een aandeel op een bepaald moment, en schommelt dus niet alleen van dag op dag, maar ook binnen eenzelfde dag.

Maar niet alle bedrijven bieden hun aandelen via een beurs aan. Het is perfect mogelijk dat u aandelen verwerft van een niet beursgenoteerd bedrijf. Dat kan bv. gebeuren als het om een bedrijf gaat van een familielid, een vriend of een relatie. Hoewel ook de prijs van dit aandeel evolueert, zal er meestal geen dagelijkse prijs of koers van bepaald worden. Zoals wel gebeurt met aandelen op de meeste beurzen. Als u dergelijk aandeel wil verkopen, zal u dus met een eventuele koper moeten onderhandelen over de prijs van het aandeel.

In deze rubriek 'aandelen' hebben we het echter altijd over aandelen die wel op de beurs noteren.

De Wikifintips

  • Aandelen zijn een stukje van het kapitaal van een bedrijf.
  • Hou voor ogen dat er een verschil bestaat tussen aandelen die wel en niet op een beurs noteren.
  • Vergeet niet dat de waarde van een aandeel elke dag kan schommelen.