Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 21 juli langs in Brussel en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

couple-looking-building.jpg
Aangepast op

Checklist - Waarop moet ik letten als ik verhuis?

Een vrouw vult verhuisdozen

We kunnen je heel wat praktische tips geven om de verhuizing naar je nieuwe woning optimaal voor te bereiden.

  • Wil je de verhuizing door een professionele verhuisfirma laten doen? Vraag dan een aantal offertes en vergelijk prijzen en aangeboden diensten.
  • Een andere mogelijkheid: Schakel vrienden en kennissen in, maar bereid je dan wel voor op een erg vermoeiende dag. Als er tijdens de verhuizing dingen beschadigd raken, dan kan je enkel traantjes van spijt laten vloeien. Tenzij je de familiale verzekering van je vrienden kan aanspreken, als die er al een hebben natuurlijk. 
  • Laat je brandverzekering aanpassen.
  • Als huurder van je huidige woning moet je ervoor zorgen dat die in goede staat is, anders kom je bij het opmaken van de plaatsbeschrijving misschien voor onaangename verrassingen te staan.
  • Pak al je bezittingen in dozen in!
  • Geef je meterstanden door, zodat je geen rekeningen hoeft te betalen voor een woning waar je niet meer woont. Neem een recente factuur waarop je klantennummer, meternummers en EAN-codes zijn vermeld en bezorg je nieuwe adres aan je water-, elektriciteits-, gas- en telefoonmaatschappij.
  • Er bestaan, al dan niet betalende, diensten op de markt die je heel wat kopzorgen besparen door je post door te sturen naar je nieuwe adres en je voornaamste leveranciers van je verhuis op de hoogte te brengen.
  • Gas- en elektriciteitsmaatschappijen bieden een vereenvoudigde regeling aan. Op hun website kan je ad-hoc-formulieren downloaden. Idealiter beschik je erover op de dag waarop de plaatsbeschrijving wordt opgemaakt als je de woning verlaat.
  • Reserveer een parkeerplaats vóór de deur van je oude en nieuwe woning, zeker wanneer je een beroep doet op een professionele verhuisfirma. Informeer bij de gemeenteadministratie naar de bevoegde dienst en de openingsuren. Hou er rekening mee dat sommige gemeenten extra kosten aanrekenen wanneer je een verhuislift gebruikt.

Belangrijk voor werknemers: verhuizen geeft je geen recht op een betaalde verlofdag of klein verlet, behalve als dit opgenomen is in je collectieve of individuele arbeidsovereenkomst.

Wikifin-tip

Geef tijdig je meterstanden door aan je leveranciers van nutsdiensten (water, gas, elektriciteit …).