Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 24 juli langs in Gent - Gentopia en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

couple-looking-building.jpg
Aangepast op

Hoe een hypotheeklening beëindigen? Wat als je wil verhuizen uit je gehypothekeerde woning?

Op deze pagina

Is je huidige woning nog niet afbetaald, maar wil je toch verhuizen? Dan kan dat perfect, zelfs al heb je nog een lening lopen. Je kan je woning verkopen of verhuren. Deze twee oplossingen hebben verschillende financiële gevolgen.

Je wil je huidige woning verkopen

Je wil je nieuwe woonst financieren met een hypothecair krediet. Dan kan je een nieuw hypothecair krediet afsluiten of kiezen voor een overbruggingskrediet.

Wist je dat je je huidige lening kan gebruiken om de aankoop van de nieuwe woning te financieren? Je behoudt dan hetzelfde krediet, enkel de hypotheek wordt overgedragen van de ene woning naar de andere.

Lening overdragen

Die oplossing is in verschillende opzichten interessant:

  • Je lening blijft gewoon doorlopen. Je moet je kredietverstrekker dus geen schadevergoeding betalen voor een vervroegde terugbetaling.
  • Je hypotheek overdragen naar een nieuw pand is goedkoper dan ze te laten schrappen en daarna een nieuwe te laten inschrijven. In dit geval zijn er ook geen registratie- en hypotheekkosten verschuldigd.
  • Je vermijdt de kosten van een nieuw hypothecair krediet.
  • Je behoudt de voordelen van je vroegere krediet. Dat kan interessant zijn als je aan voordelige voorwaarden leende.

Bij een overdracht van lening draag je wel eventuele dossier- en expertisekosten. Informeer je bij je kredietverstrekker.

Je betaalt je lening terug en je sluit een nieuw krediet af

Ondanks de voordelen van een kredietoverdracht, kan het soms toch voordeliger zijn om de lening op je vroegere woning volledig terug te betalen of af te kopen en een nieuwe af te sluiten voor je nieuw pand. Dat is bijvoorbeeld het geval als de intrestvoeten op de markt sterk zijn gedaald en je oude lening nog tegen een hoge rente uitstond.

Koop je vorige krediet echter niet af zonder je contract aandachtig na te lezen en je te informeren bij je kredietverstrekker. Hij vertelt je welke kosten verbonden zijn aan de vervroegde terugbetaling zoals wederbeleggingsvergoeding op het bedrag dat je terugbetaalt en kosten voor het schrappen van de hypotheek. Vergeet ook niet dat een nieuwe hypothecaire lening ook weer dossierkosten, hypotheekkosten en eventuele expertisekosten met zich brengt.

Een brug tussen twee woningen

Het overbruggingskrediet (of verbindingskrediet) is een oplossing specifiek bedoeld om die periode tussen aan- en verkoop van een woning te overbruggen. Je bank schiet je het kapitaal voor dat je bij de verkoop van je oude woning denkt te ontvangen. Daarmee kan je een nieuw eigendom kopen of starten met de bouw van je huis.

Het gaat in principe om een contract op korte termijn, meestal van maximaal twee jaar. Je betaalt alleen intresten, het kapitaal wordt immers terugbetaald met het bedrag van de verkoop.

Je wil je woning verhuren

In dat geval blijft je hypothecair krediet lopen en blijf je dat maandelijks afbetalen. Met een beetje geluk dekt de huur die je ontvangt je maandelijkse afbetalingen en misschien zelfs een aantal terugkerende kosten zoals onderhoud en herstellingen, onroerende voorheffing en verzekeringen. Aan de verhuring zijn ook nadelen verbonden. Een huurder vinden, kan tijd vergen en elke maand zonder huur is puur verlies.

Wikifin-tip

Werk verschillende scenario’s uit in functie van de prijs van je nieuwe woning.