Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 22 juni langs in Leuven en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

couple-looking-building.jpg
Aangepast op

Wat is een verkoopovereenkomst?

Koop je een grond of een woning, dan moet je een verkoopovereenkomst of compromis afsluiten met de eigenaar. Daarin verklaren jij en de verkoper dat jullie een akkoord hebben over de grond of de woning en de prijs die ervoor betaald moet worden. De overeenkomst wordt meestal bij de notaris ondertekend en gekoppeld aan de storting van een voorschot.  

Na het tekenen van de verkoopovereenkomst

Na het tekenen van de verkoopovereenkomst heb je vier maanden om de verkoopakte bij de notaris te laten opmaken. Zowel de verkoper als de koper kunnen een eigen notaris aanstellen. Dat hoeft niet duurder te zijn. Als er twee notarissen zijn, dan delen ze de vergoeding.

Let op: de verkoopovereenkomst bezegelt de verkoop. Zodra je de overeenkomst tekent, is de verkoop definitief en moet je de verkoper de afgesproken prijs betalen. De verkoper van zijn kant mag de woning niet meer verkopen aan een andere persoon.

De ondertekening van de verkoopovereenkomst heeft dus verstrekkende gevolgen. Zelfs als je je lening niet krijgt, moet je toch de verkoper betalen.

Je kan zo’n situatie voorkomen door in de verkoopovereenkomst te laten opnemen dat de verkoop enkel plaatsvindt als je een hypothecair krediet krijgt. Dat noemt men een opschortende voorwaarde. Krijg je de lening niet, dan wordt de verkoop geannuleerd.

Voor meer informatie over de verkoopovereenkomst en de rol van de notaris kan spelen, kan je terecht op de website van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

Wikifin-tip

Neem indien mogelijk een een opschortende voorwaarde met betrekking tot de toekenning van het krediet in je verkoopovereenkomst op. Opgelet: als je de opschortende voorwaarde inroept, moet je wel kunnen aantonen dat je al het mogelijke hebt gedaan om een krediet te verkrijgen en dat je ondanks die inspanningen geen krediet hebt gekregen.