Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

couple-looking-building.jpg
Aangepast op

Een voordelig btw-tarief van 6% voor wie een woning renoveert

Is je woning ouder dan tien jaar en gebruik je die uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een verlaagd btw-tarief van 6% op de werken die je laat uitvoeren om je woning te renoveren.

Dat tarief is zowel van toepassing op werken binnenin je woning, zoals vervangen van sanitair of elektriciteit, of het aanbrengen van isolatie, als aan de buitenkant, bijvoorbeeld als je je voorgevel reinigt of een veranda aanbouwt. Bepaalde onderhoudswerken, zoals het vegen van schoorstenen, tellen ook mee. Leg je je tuin volledig opnieuw aan, of installeer je een zwembad of een siervijver? Die werken komen niet in aanmerking. Een gedetailleerde lijst van de toegelaten werken, vind je op de website van de FOD Financiën.

De btw-vermindering is niet enkel weggelegd voor eigenaars: als huurder heb je er evengoed recht op, zolang je maar aan de andere voorwaarden voldoet.

Let op!

Koop je zelf de bouwmaterialen voor de werken die je wil uitvoeren? Dan betaal je het gebruikelijke tarief van 21%!

Vragen of twijfels?

Contacteer dan zeker het centrum KMO – Beheer (de vroegere btw-administratie) dat bevoegd is voor de gemeente waar je woning zich bevindt. Dat doe je best via het algemene contactformulier.