Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

couple-looking-building.jpg
Aangepast op

Welke premies kan ik krijgen voor mijn vastgoedproject?

Op deze pagina

Er zijn zoveel renovatie- en bouwpremies dat waarschijnlijk ook jij door de bomen het bos niet meer ziet.

Wat moet je zeker weten?

  • Er zijn vier overheden die premies geven: de federale overheid, de gewesten, de provincies en de gemeenten. Voor sommige werken bieden verschillende overheden tegemoetkomingen.
  • De premie hangt af van de aard van de werken (zoals renovatie, bouw, energiebesparing ...), van het gebruik van de woning (woon je er zelf in of verhuur je ze) en van de hoogte van je inkomen. 
  • Om een premie te krijgen, moet je de werken meestal door een aannemer laten uitvoeren. 
  • Je moet ook het juiste document invullen en tijdig terugsturen. Alle formulieren voor premie-aanvragen vind je op de websites van de overheidsdiensten die de ze geven.
  • Ook de leeftijd en de ligging van het gebouw kunnen van belang zijn.
  • Netwerkbeheerders (leveranciers van gas, elektriciteit …) bieden soms ook premies. Surf naar hun sites om meer te weten. 

Belastingvermindering

Het toekennen van een belastingvermindering is een bevoegdheid van de gewesten. Voor meer informatie kan je hier terecht.

Premies en subsidies

Welke premies geven de gewesten?

Ligt je toekomstige woning in Brussel? Dan vind je alle informatie op de website van Homegrade Brussels

Ligt je toekomstige woning in Vlaanderen en wil je met één klik weten welke premies je kan aanvragen in verband met energiebesparing in je woning? Dan helpt het Vlaams Energieagentschap (VEA) je alle federale, gewestelijke, provinciale en gemeentelijke premies te vinden. Ga je een woning renoveren of bouwen? Controleer via deze site of je met een of andere premie de factuur kan drukken.

Ligt je toekomstige woning in Wallonië? Dan vind je alle renovatie- en bouwpremies terug op deze website.

Welke premies bestaan er op provinciaal en gemeentelijk niveau?

Niet alle provincies en gemeenten geven renovatie- of bouwpremies. Om te weten op welke premies je recht hebt in je provincie of gemeente, kan je best de website van die provincie of gemeente raadplegen.