Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Hoe weet je dat je contract van je brandverzekering nog up-to-date is?

Op deze pagina

Is je situatie gewijzigd? Denk maar aan een renovatie van je huis, het bijbouwen van een veranda, de aankoop van kostbare meubels… Al die gebeurtenissen hebben één ding gemeen: ze beïnvloeden je verzekeringsbehoeften.

Veranderingen in de risico’s

Uiteraard moeten je verzekeringscontracten rekening houden met de veranderingen in je leven. Neem daarvoor contact op met je verzekeraar of makelaar. Die moet de nodige wijzigingen doorvoeren en je contract en je premie aanpassen aan de nieuwe situatie.

Voorbeeld

  • Je besluit slaapkamers en een badkamer in te richten op je oude zolder. Die verbouwingen zorgen voor een meerwaarde voor je eigendom. Signaleer ze dus aan je verzekeraar of makelaar. Ze verhogen de risico’s, de verzekerde bedragen van je woonverzekering en (eventueel) je verzekeringspremie.
  • Je installeert zonnepanelen. Breng je de verzekeringsmaatschappij daarvan niet op de hoogte, dan loop je het risico onderverzekerd te raken omdat het verzekerde bedrag van je woning niet meer hoog genoeg is. Dat betekent dat je bij een schadegeval mogelijk slechts gedeeltelijk vergoed wordt via de toepassing van de "evenredigheidsregel".

De evenredigheidsregel

Het gaat om een regel die de verzekeraar bij schade kan toepassen als de verzekerde waarde van de woning lager ligt dan de waarde van die woning op het moment van het schadegeval.

Voorbeeld: Je kocht een huis waarvan de nieuwwaarde op 350 000 euro werd geschat, maar je geeft bij je verzekering aan dat de waarde van je woning 250 000 euro is.

Op een winteravond steek je de open haard aan. In je salon ontstaat brand. De brandweer wordt opgeroepen. Balans: je parketvloer en je meubels moeten worden vervangen, het plafond moet worden vernieuwd en er moet opnieuw worden geschilderd. Kostprijs: 50 000 euro.

Op basis van het rapport van een expert beseft je verzekeraar dat je niet de correcte waarde van je huis hebt aangegeven. Daarom past hij de evenredigheidsregel toe op de bedragen van de schade. Bij de terugbetaling houdt hij rekening met de verhouding tussen de verzekerde waarde en de nieuwwaarde van de goederen.

In ons voorbeeld: 50 000 (schade) x (250 000 / 350 000) = 35 714 euro

In dit voorbeeld draai je dus zelf op voor ongeveer 14 000 euro.

De verzekeraar mag de evenredigheidsregel niet toepassen als je de waarde van je eigendom bepaalde aan de hand van het evaluatierooster dat je verzekeringsmaatschappij je bezorgde. Het evaluatierooster dient wel correct ingevuld te zijn en ook op het ogenblik van het schadegeval nog correct zijn. Daarom is het belangrijk dat je eventuele veranderingen aan je woning aangeeft als die de waarde ervan beïnvloeden.

Weetje

Heb je een evaluatierooster correct ingevuld, dan kan je verzekeraar zich niet beroepen op een onderverzekering.

Wikifin-tips

  • Breng je verzekeraar snel op de hoogte van elke verandering die gevolgen heeft voor je verzekeringscontract: renovaties, de aankoop van waardevol meubilair, …
  • Controleer je contract en de berekening van je premie na de verandering.