Op de meeste goederen en diensten die je als consument aankoopt, moet je btw betalen. Die btw - voluit belasting op de toegevoegde waarde - is dus een verbruiksbelasting. In de praktijk stort de handelaar die je een bepaald product verkoopt of je een bepaalde dienst verleent, de btw door aan de belastingadministratie.
Belasting op de toegevoegde waarde
Weetje
Handelaars moeten de prijs van goederen en diensten schriftelijk vermelden. Die prijs moet altijd de totaalprijs zijn, dus inclusief btw.
Het normale btw-tarief bedraagt 21%. Voor bepaalde goederen en diensten gelden er lagere btw-tarieven. Op een hele reeks voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en zuivelproducten betaal je maar 6% btw. Ook voor boeken en tijdschriften geldt dat tarief van 6%. Voor restaurant- en cateringdiensten bedraagt het tarief 12%, net zoals voor margarine. Dag- en weekbladen genieten dan weer van een btw-tarief van 0%.
Als je een woning bouwt, moet je daarop ook 21 % btw betalen. Soms is het doeltreffender om een bestaande woning te slopen en opnieuw op te bouwen. Dan betaal je maar 6% btw. Je moet de woning wel zelf bewonen of ze langdurig verhuren in het kader van een sociaal woonbeleid.