Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 22 juni langs in Leuven en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

worker-making-new-roof.png
Aangepast op

Giften

Hoeveel betaalt de fiscus terug wanneer je giften doet?

Giften in geld of in de vorm van kunstwerken aan erkende instellingen of organisaties geven, onder bepaalde voorwaarden, recht op een belastingvermindering van 45 % op.

Voorbeeld

Je betaalt 100 euro aan een erkende organisatie, je geeft dit aan in het kader van de belastingverminderingen en de fiscus verlaagt je belasting met 45 euro. Het minimumbedrag dat moet worden betaald om het fiscale voordeel te genieten, bedraagt 40 euro per instelling en per jaar. 

Weet dat er ook een maximumbedrag is dat niet mag overschreden worden om het fiscale voordeel te genieten. Het bedrag van de gift mag niet hoger zijn dan 10 % van je netto-inkomsten of een som van 408 130 euro.

Sinds 2024 heb je je rijksregisternummer nodig om het attest en dus de aftrekbaarheid van je gift te verkrijgen. Vergeet niet om het aan de erkende instelling of vereniging te geven.

Een jong meisje brengt haar handen samen om water aan de kraan te drinken

Wikifin-tip

Vergeet niet dat gelijkaardige instellingen en organisaties die echter in een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte gevestigd zijn, ook worden aanvaard.