Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 21 juli langs in Brussel en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

five-people-holding-smartphone-laptop.jpg
Aangepast op

Je gezinssituatie

Op deze pagina

Je vermeldt je gezinssituatie (vrijgezel, samenwonend, gehuwd, gescheiden, weduwe/weduwnaar) op je belastingaangifte in vak II. Je gezinssituatie bepaalt de manier waarop de belastingadministratie je belastingen berekent naargelang je een individuele of een gezamenlijke belastingaangifte indient.

Wanneer bekijkt de fiscus je gezinssituatie?

De fiscus kijkt naar je gezinssituatie op 1 januari van het aanslagjaar. Voor het inkomstenjaar 2024 kijkt de fiscus zo naar je gezinssituatie op 1 januari 2025.

Het inkomstenjaar verschilt van het aanslagjaar: Je wordt belast op het jaar waarin je je inkomsten verwerft (= inkomstenjaar), maar je vult je belastingaangifte pas het daaropvolgende jaar in (= aanslagjaar).

Voorbeeld: Sinds 8 januari 2024 woon je wettelijk samen

Op 1 januari 2025 bekijkt de fiscus je burgerlijke staat in de bevolkingsregisters van de gemeente. In dit voorbeeld beschouwt de fiscus je als wettelijk samenwonende.

Op basis van die informatie zal hij je in 2025 een belastingaangifte op je eigen naam sturen: het jaar waarin ze gaan samenwonen, ontvangen samenwonende partners immers elk een eigen belastingaangifte. Pas het jaar daarop zal de fiscus jullie, als jullie nog steeds wettelijk samenwonen, een gezamenlijke belastingaangifte op jullie beide namen sturen.

Een mama brengt haar vier kinderen naar school en geeft hen een hand

Ben ik verplicht een belastingaangifte in te vullen?

Ja. Alle inwoners van ons koninkrijk moeten vanaf de leeftijd van 18 jaar een belastingaangifte invullen (althans als ze hun fiscale domicilie in België hebben).

Op je belastingaangifte vermeld je al je Belgische en buitenlandse inkomsten.

Moet mijn minderjarige kind een belastingaangifte invullen?

In principe moet je kind geen belastingaangifte invullen voor zijn 18de verjaardag.

Als je minderjarige kind echter een loon verdient als jobstudent of bijvoorbeeld in reclamefilmpjes meespeelt en zo geld verdient (ook al is hij maar 5 jaar oud), moet je een belastingaangifte aanvragen bij de fiscus en die invullen in naam van je kind, dat zo een “kleine” belastingplichtige wordt.

Ook als je alimentatie ontvangt in naam van je kind na een echtscheiding, moet je een belastingaangifte invullen voor je kind.