Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

worker-making-new-roof.png
Aangepast op

Vermindering voor langetermijnsparen

Op deze pagina
Een man graaft een gat en plant een boom

Welk fiscaal voordeel levert langetermijnsparen op?

Je kan een contract voor langetermijnsparen afsluiten via een verzekering van tak 21 of 23.

Tak 21 garandeert je een bepaalde rentevoet en een rendement met eventuele winstdeelnemingen.

Tak 23 garandeert je geen kapitaal en geen rendement, maar het rendement kan wel hoger zijn omdat je onrechtstreeks in fondsen belegt.

Langetermijnsparen levert een belastingvoordeel op van 30 % op de premies die in de loop van het jaar worden gestort. Een maximumbedrag is fiscaal aftrekbaar en hangt af van je beroepsinkomen. Voor het jaar 2024 is dit bedrag 2450 euro. 

Je kan natuurlijk een lager bedrag dan dit maximumbedrag sparen, en zelfs een jaar niet sparen als je dat wenst.

Vraag meer uitleg aan je financieel adviseur voor een precieze berekening.

Wanneer je 60 jaar bent, wordt je langetermijncontract belast aan 10 % op het opgebouwde kapitaal en het rendement, als je je contract hebt afgesloten vóór de leeftijd van 55 jaar. Als je je contract echter hebt afgesloten na 55 jaar, dan word je belast na 10 jaar.

Wat zijn de kosten en voorwaarden?

Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel:

  • Het contract moet een looptijd van minstens 10 jaar hebben.
  • Je moet het contract onderschrijven vóór de leeftijd van 65 jaar, dus tot de dag vóór je verjaardag.
  • Je verzekeringscontract moet jou als begunstigde bij leven vermelden, en in geval van overlijden, de personen tot in de tweede graad plus de echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende. Dit betekent dat als je niemand onder je naasten hebt in deze graad van verwantschap, je geen verzekering langetermijnsparen kan afsluiten. Je mag evenmin je feitelijk samenwonende vermelden als begunstigde.

Ben je 65 jaar of ouder, dan kan je nog steeds premies storten en gebruikmaken van de belastingvermindering voor langetermijnsparen, tot de leeftijd van 99 jaar. Een mooi en lang vooruitzicht!

Kan ik het belastingvoordeel voor de eigen woning combineren met dat voor het langetermijnsparen?

  • Voor de hypothecaire leningen afgesloten vóór 2016 in Vlaanderen en in Wallonië en vóór 2017 in Brussel, worden deze twee voordelen gebundeld in één enkele uitgavenenvelop, de fiscale korf genoemd. Het is niet mogelijk om korven te bundelen. Dit betekent dat je in je belastingaangifte de volgende bedragen mag samentellen tot een maximumbedrag van 2450 euro:
    • Het bedrag van het langetermijnsparen (tak 21 of 23).
    • De terugbetalingen van je hypothecaire lening (intresten, kapitaalaflossingen).
    • De premies voor de schuldsaldoverzekering in het geval van een hypothecaire lening.

Als je de terugbetalingen van je hypothecaire lening aangeeft in je belastingaangifte, dan is je belastingkorf vermoedelijk al gevuld. Dan kan je geen belastingvoordeel meer genieten voor je langetermijnsparen.

Omgekeerd, als je geen hypothecaire lening hebt afgesloten en je hebt de leeftijd van 65 jaar nog niet bereikt, dan kan je een interessant belastingvoordeel genieten door een verzekering langetermijnsparen te onderschrijven.

  • Voor de hypothecaire leningen afgesloten vanaf 2016:
    • In het Vlaamse Gewest hebben de leningen voor een eigen woning geen invloed op het bedrag dat kan worden afgetrokken dankzij het langetermijnsparen. Het maximale spaarbedrag kan dus elk jaar worden gestort in het kader van het langetermijnsparen en het is mogelijk om de twee voordelen te cumuleren voor elke lening afgesloten tussen 2016 en eind 2019.
    • In het Brusselse Gewest is er voor de hypothecaire leningen afgesloten vanaf 2017 geen belastingvermindering meer voor de eigen woning, wat impliceert dat het jaarlijkse bedrag dat wordt gestort in een verzekering langetermijnsparen, niet beïnvloed wordt. De ruimte voor het langetermijnsparen is dus totaal en je kiest zelf welke stortingen je wil uitvoeren.
    • In het Waalse Gewest (stelsel van de Chèque Habitat) kunnen de premies van het langetermijnsparen worden gecumuleerd met het belastingvoordeel van de Chèque Habitat op basis van de bestaande wetgeving.

Wikifin-tips

  • Controleer bij je verzekeraar of je belastingdienst of je een fiscale marge hebt om een verzekering langetermijnsparen te onderschrijven. Als dat het geval is, dan kan je een interessant belastingvoordeel genieten door geld te storten in het kader van een levensverzekeringscontract.
  • Vraag je verzekeraar of je bankier om het optimale bedrag van de storting van jaar tot jaar te berekenen, zodat je zeker bent.
  • Indien langetermijnsparen interessant is voor jou en je verzekeraar of bankier je de keuze laat tussen een product van tak 21 of tak 23, bedenk dan welke risico's je bereid bent te nemen:
    • Hoe groter het verhoopte rendement van een financieel product is, des te groter is het risico dat eraan verbonden is.
    • Hoe langer je geld geïmmobiliseerd is, des te beter kan je het je veroorloven om een beetje meer risico te nemen. Ben je bijvoorbeeld een jonge huurder en je bent op zoek naar een belastingvoordeel om wat extra spaarcentjes te verzamelen voor je oude dag, dan kan je een product van tak 23 kiezen. Ben je echter 50 jaar, heb je net je hypothecaire lening afbetaald en wil je geen grote risico's meer nemen met je geld, dan kan je eventueel beleggen in een product van tak 21.
  • De echtgenoten die een gezamenlijke belastingaangifte doen, kunnen elk een verzekeringscontract onderschrijven, premies storten en een belastingvermindering genieten.
  • Let op voor de kosten van verzekeringscontracten voor langetermijnsparen. Het is interessant om de offertes te vergelijken.