Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

worker-making-new-roof.png
Aangepast op

Bijverdienen via een flexi-job

Op deze pagina

Een flexi-job is een interessante formule om een extraatje bij te verdienen als je al minstens voor 4/5 aan de slag bent bij één of meer werkgevers of als je gepensioneerd bent.

Wat is een flexi-job en wanneer kan je er een uitoefenen?

Je kan een flexi-job uitoefenen in de horeca, bij de kapper of schoonheidsspecialist, bij bakker, slager, supermarkt of in andere kleinhandelszaken. Ook de sportsector, de sector van de bioscoopzalen, de sector van de vermakelijkheidsbedrijven en de sector van de gezondheidsinrichtingen en –diensten kunnen een beroep doen op flexi-jobs. Sinds 1 januari 2024 kan je voor een flexi-job ook terecht in garages, bij begrafenisondernemers, in de land- en tuinbouwsector, bij autorijscholen, bij verhuisfirma’s en busbedrijven en in de voedingsnijverheid. Je vindt een volledige lijst van alle economische sectoren, met de bijbehorende paritaire comités, op de website van de Sociale Zekerheid.

Er staat geen beperking op het soort werk dat je uitoefent en evenmin op het aantal uren dat je klopt of op het salaris. Behalve het loon dat je verdient, bouw je in de flexi-job ook sociale rechten inzake werkloosheid, pensioen en vakantie op.

Voorwaarde is dus wel dat je al minstens 4/5 werkt of dat je gepensioneerd bent.

Let op: je mag niet bij dezelfde werkgever een gewone en een flexi-job uitoefenen!

Gevolgen voor je belastingen

Het voordeel van een flexi-job is dat je loon niet belast wordt. Met andere woorden: je brutoloon is gelijk aan je nettoloon. Je loopt ook geen enkel risico om in een hogere belastingschijf te vallen, want het flexiloon hoef je niet aan te geven in de personenbelasting via je belastingbrief.