Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

worker-making-new-roof.png
Aangepast op

Bijverdienen via een flexi-job

Op deze pagina

Een flexi-job is een interessante formule om een extraatje bij te verdienen als je al minstens voor 4/5 aan de slag bent bij één of meer werkgevers of als je gepensioneerd bent.

Wat is een flexi-job en wanneer kan je er een uitoefenen?

Je kan een flexi-job momenteel uitoefenen in de horeca, bij de kapper of schoonheidsspecialist of bij bakker, slager, supermarkt of in andere kleinhandelszaken. Sinds 1 januari 2023 kunnen ook de sportsector, de sector van de bioscoopzalen, de sector van de vermakelijkheidsbedrijven en de sector van de gezondheidsinrichtingen en -diensten, een beroep doen op flexi-jobs.

Daar kunnen ze op piekmomenten wel een extra paar handen gebruiken.

Er staat geen beperking op het soort werk dat je uitoefent en evenmin op het aantal uren dat je klopt of op het salaris. Behalve het loon dat je verdient, bouw je in de flexi-job ook sociale rechten inzake werkloosheid, pensioen en vakantie op.

Voorwaarde is dus wel dat je al minstens 4/5 werkt of dat je gepensioneerd bent.

Let op: je mag niet bij dezelfde werkgever een gewone en een flexi-job uitoefenen!

Gevolgen voor je belastingen

Het voordeel van een flexi-job is dat je loon niet belast wordt. Met andere woorden: je brutoloon is gelijk aan je nettoloon. Je loopt ook geen enkel risico om in een hogere belastingschijf te vallen, want het flexiloon hoef je niet aan te geven in de personenbelasting via je belastingbrief.