Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

worker-making-new-roof.png
Aangepast op

Welke verplichtingen heb je bij het opstarten van een zaak?

Op deze pagina
Een jonge dame opent haar kleding- en decoratiewinkel

Je hebt heel wat verplichtingen als je een zelfstandige activiteit opstart:

 • Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds en betaal je bijdragen correct. Je hebt dan recht op pensioen, kinderbijslagen, terugbetaling van gezondheidszorgen en een vervangingsinkomen bij ziekte. Vrouwelijke zelfstandigen hebben ook recht op betaald moederschapsverlof. Sluit je je niet aan, dan mag je je aan een boete verwachten.

Weetje

Vergeet niet wijzigingen in je beroeps- of gezinssituatie te melden aan je sociaal verzekeringsfonds. Krijg je bijvoorbeeld een kindje, ga je trouwen, scheiden …?

 • Informeer je ziekenfonds dat je een zelfstandige activiteit gaat opstarten.
 • Vraag een ondernemingsnummer bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Je kan daarvoor ook terecht bij het Ondernemingsloket van je keuze. Het ondernemingsnummer is een uniek identificatienummer voor je zaak. Je kan het vergelijken met het rijksregisternummer dat iedere Belg heeft.
 • Activeer je btw-nummer bij de btw-administratie van je regio. Het ondernemingsloket kan je hierbij helpen.
 • Open een rekeningnummer voor je zelfstandige activiteit.
  Het is aan te raden een aparte rekening te nemen voor je zelfstandige activiteit. Dat maakt het beheer van je financiën heel wat gemakkelijker.

Een heleboel instanties helpen je eveneens op weg:

 • De website van het RSVZ, het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen, geeft uitgebreide informatie over de wettelijke verplichten voor zelfstandigen.
 • De FOD Economie stelt ook informatie ter beschikking over de oprichting van je eigen zaak. Op de website vind je een lijst met alle stappen die je moet nemen om zelfstandige te worden.
 • In Vlaanderen helpt ook het Agentschap Ondernemen je met informatie rond het opstarten van je eigen zaak. Je vindt op zijn website een lijst met alle stappen die je moet doorlopen.
 • VOKA (Vlaams Netwerk van Ondernemingen) richtte specifiek voor jonge starters het project Bryo op. Bryo staat voor "bright and young" en begeleidt jonge (toekomstige) ondernemers tussen 18 en 36 jaar.
 • In Brussel focust BECI (Brussels Enterprises Commerce and Industry) zich meer op jonge Brusselse zelfstandigen en geeft een antwoord op een aantal vragen rond "Hoe sticht ik mijn onderneming?".
 • In Wallonië vind je ook informatie bestemd voor de "toekomstige zelfstandigen" die een onderneming willen stichten.

Wikifin-tip

Open een aparte rekening voor je zelfstandige activiteiten. Dat maakt het financieel beheer van je zaak doorzichtiger en gemakkelijker op te volgen.