Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Een auto delen

Als je auto slechts tijdens korte periodes nuttig voor je is, kan het de moeite waard zijn om alternatieven voor de aankoop van een auto te overwegen.

Autodelen (of car sharing)

Bij car sharing deel je een auto. Een eenvoudige, voordelige en efficiënte oplossing als je niet elk dag een auto nodig hebt. Er worden twee systemen van autodelen onderscheiden: het professioneel autodelen en de autoverhuur tussen particulieren.

Bij het professioneel autodelen zijn de auto’s eigendom van een onderneming of een lokaal bestuur met een eigen autovloot. Concreet betaal je maandelijks abonnementsgeld om van de dienstverlening gebruik te mogen maken. Heb je een auto nodig, dan reserveer je die telefonisch, via een app of online. Aan het einde van de maand ontvang je de factuur met het aantal gereden kilometers en/of de gebruiksduur van de auto, volgens het gangbare tarief.

Bij de autoverhuur tussen particulieren huur je de auto van een particulier eigenaar, die zijn auto niet dagelijks gebruikt en zijn kosten met andere gebruikers wil delen. Deze dienst wordt op verschillende websites en platformen aangeboden. Het principe is eenvoudig: je hoeft enkel het soort auto te kiezen dat je wil huren. Daarna word je in contact gebracht met de eigenaar. De huurovereenkomst wordt door de operator opgesteld en de huur wordt gedekt door een verzekeringspolis die de operator heeft gesloten.

Een man heeft de deelwagenapp geopend op zijn smartphone

Carpoolen

Met de ontwikkeling van het web en de sociale netwerken is deze praktijk - via tal van gespecialiseerde websites - aan een nieuwe opmars bezig. In de praktijk rijd je mee met een edelmoedige bestuurder en deel je in de kosten via een kilometervergoeding. Het is een sympathieke manier om te bezuinigen. Door het carpoolen daalt ook het aantal auto’s op de overvolle wegen. Denk er dus zeker eens over na!

Er zijn vele sites die de carpoolmogelijkheden in België inventariseren: de trajecten, de bestemmingen, de datums, de uren … Doorgaans zal je worden verzocht je vooraf in te schrijven en een gedragscode na te leven.

Neem je tijdens het carpoolen geregeld passagiers in je auto mee, dan kan je het best met je verzekeraar bekijken of je autoverzekeringsovereenkomst niet in die zin moet worden aangepast.