Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Een auto huren

Wil je een auto huren voor een gezinsuitstap, een professionele verplaatsing of een reis met vrienden? Ziehier enkele tips om onaangename verrassingen te voorkomen.

  • Vergelijk de prijzen, aanbiedingen en voorwaarden van de verschillende autoverhuurders. Wat is de annuleringstermijn? Worden je kosten aangerekend? Hoeveel kost het om een tweede bestuurder toe te voegen?
  • Soms kan je een auto huren in één autoverhuurkantoor en hem terug afleveren in een ander kantoor. Informeer je, want soms moet je extra kosten betalen bij eenrichtingsverhuur.
  • Controleer de staat van de auto voor je hem in ontvangst neemt. Doe dat samen met een medewerker van het autoverhuurkantoor en gebruik daarbij de beschikbare formulieren. Vermeld nauwgezet alle schade en tekortkomingen die je vaststelt. Aarzel niet om foto’s te nemen. Controleer de autopapieren en het veiligheidsmateriaal. Doe dat opnieuw als je je auto weer bij het autoverhuurkantoor binnenbrengt.
  • Informeer naar de voorwaarden in verband met de leeftijd van de bestuurder. Sommige autoverhuurbedrijven weigeren je een auto te verhuren als je niet minstens 21 jaar bent en niet minstens één jaar rijervaring hebt. Andere autoverhuurbedrijven verplichten je een “verzekering jonge bestuurder” te nemen tot je 23 of zelfs 25 jaar bent. Ofwel rekenen ze je een supplement aan. Soms worden die praktijken ook toegepast op oudere bestuurders.
  • Controleer of de autoverhuurder aanvaardt dat je het land verlaat waar je de auto huurt. Check in de algemene voorwaarden ook de precieze lijst van landen waar je naartoe mag rijden. Opgelet: rij je naar een land dat niet op die lijst staat, dan zal je simpelweg niet gedekt zijn door de verzekering in je contract.
Een jong koppel bestudeert huurwagens op een parking

Als je een auto huurt in het buitenland

  • Controleer of het land waar je naartoe rijdt, het Belgisch rijbewijs erkent. Als dat niet zo is, zal je voor een internationaal rijbewijs moeten zorgen. Alle EU-landen erkennen het Belgisch rijbewijs. Reis je echter naar een land buiten de EU, dan informeer je het best bij de plaatselijke autoriteiten of een internationaal rijbewijs er al dan niet verplicht is.
  • Plan vooruit: zo zal je uit een ruimer autoaanbod kunnen kiezen.
  • Besteed bijzondere aandacht aan de verzekeringen, franchise en garanties als je een auto huurt in het buitenland. In Europa omvat de huur van een auto een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Daarmee ben je dus gedekt voor alle materiële en lichamelijke schade aan derden. Wees echter waakzaam: vele autoverhuurbedrijven rekenen een – soms hoge – franchise aan als je bij een ongeval betrokken raakt. Er bestaan ook aanvullende garanties. Het is dus belangrijk dat je je goed informeert.