Hoe verkoop je je auto?
Hoe bepaal je de verkoopprijs?
De verkoopprijs van je auto hangt af van een aantal elementen, zoals de kilometerstand, het merk, het model, de cilinderinhoud, het jaar van de inverkeerstelling, het type motor, de brandstof, het vermogen en de opties. Daarnaast speelt ook mee in welke staat de auto verkeert, of je de eerste eigenaar bent of niet, of de auto eerder bij een ongeval betrokken was of niet. Wil je een idee van de verkoopwaarde van je auto, dan kan je:
- Verschillende gespecialiseerde websites raadplegen.
- Zoekertjes in de kranten en op internet lezen als je wil weten wat de marktprijs voor soortgelijke modellen is.
- Een schatting vragen in verschillende garages.
Wat moet je doen als je je auto wil verkopen?
Technische keuring
Voor je je auto verkoopt, moet je, behalve in uitzonderlijke gevallen, naar de technische keuring gaan. Bij de keuring moet je het inschrijvingsbewijs voorleggen.
Na de verplichte keuring geeft het keuringscentrum je een formulier voor de aanvraag tot inschrijving met daarop een speciaal vignet van de technische keuring. Dat vignet is twee maanden geldig. Binnen die termijn van twee maanden moet de koper van je auto dan ook zijn aanvraag tot inschrijving indienen.
Het keuringscentrum geeft je ook de Car-Pass, die onder meer de voorgeschiedenis van de auto bevat met de bekende kilometerstanden en de bijbehorende data.
Het formulier voor de aanvraag tot inschrijving, het keuringsattest en de Car-Pass zijn enkele van de documenten die je verplicht aan de koper van je auto moet overhandigen.
Er zijn echter situaties waarin een technische keuring niet nodig is.
Nodige documenten bij de verkoop
Als je je auto verkoopt, ben je verplicht om de koper bepaalde documenten te overhandigen:
- De originele verkoopfactuur
- Het inschrijvingsbewijs
- Het roze formulier “aanvraag tot inschrijving van een voertuig”, afgeleverd en afgestempeld door de technische keuring
- Het keuringsattest
- Het gelijkvormigheidsattest
- Een attest voor de lpg-installatie, als de auto daarmee is uitgerust
- Het “tweedehandsrapport” opgesteld door de technische keuring
- De Car-Pass, een officieel document met de kilometerstand van de auto dat je bij het keuringscentrum kan verkrijgen
- Het onderhoudsboekje
Overhandig je die documenten niet, dan kan de koper de annulering van de verkoop eisen.
Hoe en waar verkoop je je auto?
Verkoop je aan een particulier of een handelaar?
Het gemakkelijkste is natuurlijk je auto aan een handelaar te verkopen, bijvoorbeeld de concessiehouder bij wie je een nieuwe auto koopt, of een handelaar die gespecialiseerd is in de verkoop van tweedehandsauto’s. In beide gevallen wordt de verkoop snel afgehandeld en hoef je niet naar de technische keuring te gaan. Besef echter wel dat je een minder interessante prijs zal krijgen. De handelaar moet immers rekening houden met de btw die moet worden betaald als hij de auto doorverkoopt. Verder moet hij zijn eigen koper een garantie van minimaal 1 jaar geven. Financieel is het dus het interessantste om je auto aan een particulier te verkopen. Dat vraagt natuurlijk wel meer tijd en inspanning.
Welk kanaal gebruik je?
Als je beslist om je auto aan een particulier te verkopen, kan je je aanbieding via verschillende kanalen bekendmaken:
- Online, op websites die soms zelfs gratis zijn
- Via krantenadvertenties
- Via mond-tot-mondreclame
- Op tweedehandsautomarkten
Btw of niet?
Als particulier ben je niet btw-plichtig en moet je daarmee dus ook geen rekening houden bij de verkoop van je auto.
Hoe ben je zeker dat je je geld krijgt?
Als je de koper ontmoet, zorg er dan voor dat je hem niet bij je thuis ontvangt, dat je niet alleen naar de ontmoeting gaat en dat je de potentiële koper zeker niet helemaal alleen een testrit met je auto laat maken.
Enkele tips voor de betaling:
- Kies voor de transactie een veilige plek waar nog volk langskomt. Zorg er, zo mogelijk, voor dat er een getuige aanwezig is.
- Geef de voorkeur aan een bankoverschrijving. Heeft de koper een rekening bij dezelfde bank als jij, dan kan het transactiebedrag op enkele uren op je rekening staan.
- Als de koper klant is bij een andere bank, zijn er verschillende oplossingen. Je kan opteren voor instant payments (instantoverschrijvingen). Klanten van banken met dat systeem kunnen doorlopend (24 uur op 24 en 7 dagen op 7) betalingen of geldoverdrachten verrichten met de zekerheid dat die ze binnen enkele seconden worden uitgevoerd. Je kan naar het bankkantoor van de koper gaan en vragen dat de overschrijving in je aanwezigheid wordt uitgevoerd door een kantoormedewerker. Geef de sleutels van je auto hoe dan ook pas aan de koper als het geld op je rekening staat.
- Vermijd contante betalingen. Zo loop je niet het risico om met valse biljetten te worden betaald. Bovendien zijn cashbetalingen van meer dan 3000 euro bij wet verboden.
- Als de koper met een cheque betaalt, eis dan altijd een gecertificeerde bankcheque die je door je bank kan laten controleren.
Na de verkoop
Wat moet je doen met je oude nummerplaat?
Er zijn drie mogelijkheden:
- Als je een nieuwe auto koopt na de verkoop van je oude auto, mag je je oude nummerplaat houden op voorwaarde dat het een Europese nummerplaat is.
- Als je geen nieuwe auto koopt, moet je de schrapping van je oude nummerplaat aanvragen aan de DIV. Doe dit zo snel mogelijk want zolang je nummerplaat niet is geschrapt, moet je er verkeersbelasting voor blijven betalen .
- Als je je auto aan een uitvoerder of een sloper verkoopt, moet deze je nummerplaat terugsturen naar de DIV, samen met een verklaring dat de auto effectief is uitgevoerd of gesloopt.
Heeft de koper recht op een garantie?
- De fabrieksgarantie op alle nieuwe auto’s die in Europa worden verkocht, is doorgaans overdraagbaar als de auto wordt doorverkocht. Wettelijk gezien, geldt deze garantie voor minimaal 2 jaar. Sommige constructeurs verlengen die wettelijke termijn soms.
- Als particuliere verkoper moet je de koper echter geen tweedehandsgarantie bieden.