Sta je op het punt te beleggen? Let op, en ontdek hier hoe fraudeurs te werk gaan.
Bescherm jezelf tegen beleggingsfraude met onze tips of doe de fraudetest!
Sta je op het punt te beleggen? Let op, en ontdek hier hoe fraudeurs te werk gaan.
Bescherm jezelf tegen beleggingsfraude met onze tips of doe de fraudetest!
Naast contant geld en betaalkaarten zijn er nog andere middelen waarmee je kan betalen.
Als je een cheque uitschrijft om te betalen, kan de begunstigde ervan hem achteraf inwisselen bij de bank. Als er voldoende geld op je rekening staat om de cheque te laten innen, is hij "gedekt". Maar als je een cheque uitschrijft voor een groter bedrag dan het geld op je rekening, dan kan de handelaar hem niet innen. Je hebt dan een "ongedekte" cheque uitgeschreven. Het bewust uitschrijven van ongedekte cheques is strafbaar.
Cheques worden in België niet veel meer gebruikt, behalve voor grote bedragen zoals bij de aankoop van een huis of een auto. Sinds de afschaffing van de eurocheques zijn de gewone cheques enkel geldig in eigen land. In landen zoals Frankrijk worden cheques wel nog geregeld gebruikt als betaalmiddel. Toch worden ze voor kleinere bedragen meestal vervangen door overschrijvingen of betalingen met een bankkaart. Dat is goedkoper en gemakkelijker.
De maaltijdcheque is een cheque van maximum 8 euro waarmee je maaltijden of voedingsmiddelen kan kopen. Ze bestaan enkel nog op een chipkaart en je kan ermee betalen via een betaalterminal.
Maaltijdcheques zijn geen wettelijk betaalmiddel. Dat wil zeggen dat een winkelier niet verplicht is om ze te aanvaarden. Enkel restaurants en winkels die zijn aangesloten bij een uitgever van maaltijdcheques aanvaarden ze als betaling voor een maaltijd of voor voedingsmiddelen.
Maaltijdcheques zijn feitelijk zuiver fiscale producten, die zowel voor de werkgever als voor de werknemer een belastingvoordeel opleveren:
Je moet wel op een paar dingen letten:
Ecocheques lijken sterk op maaltijdcheques, maar ze zijn minder populair. De belangrijkste verschillen tussen een ecocheque en een maaltijdcheque op een rijtje:
Je werkgever mag je jaarlijks hoogstens voor 250 euro aan ecocheques geven.
Ook bij ecocheques hou je best rekening met volgende tips: