Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Gas en elektriciteit: voorschotfacturen

Kosten voor gas en elektriciteit kunnen oplopen. Om te vermijden dat je één keer per jaar een hoog bedrag moet betalen, rekenen energieleveranciers je jaarverbruik van gas en elektriciteit meestal aan over een reeks facturen op maand- of kwartaalbasis. Dat noemen we voorschotfacturen. Op het einde van die periode van één jaar vergelijkt de leverancier het bedrag dat je al hebt betaald (via de maandelijkse of driemaandelijkse facturen) met je werkelijke verbruik. Ligt dat laatste hoger, dan zal je moeten bijbetalen. In het andere geval stort de leverancier het teveel betaalde bedrag terug. Als je een digitale meter hebt, dan kan je ook elke maand je werkelijke verbruik betalen. 

Om je voorschotfacturen te bepalen, kijkt de leverancier meestal naar je verbruik van het voorgaande jaar.

Kan ik mijn voorschotfacturen aanpassen?

Je kan je energieleverancier altijd vragen om je voorschotfacturen te verhogen of te verlagen. Weigert hij om dat te doen, dan moet hij ook zeggen waarom.

Wikifin-tip

Zorg ervoor dat je voorschotfacturen zo dicht mogelijk bij je werkelijke verbruik liggen. Pas indien nodig je voorschotfacturen aan.

Als tijdens het jaar de energieprijzen sterk stijgen of als je nieuwe apparatuur aankoopt met een sterke invloed op je energieverbruik, kan je je voorschotten laten verhogen. Liet je net zonnepanelen installeren of breng je de winter door onder de zuiderse zon? Dan kan je je voorschotfacturen beter verlagen.

De energiefactuur