Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Wat als je slachtoffer bent van kredietfraude?

Als je een probleem opmerkt, contacteer onmiddellijk Card Stop (078 170 170) en je kredietgever. Laat ook de misbruikte rekeningen blokkeren. Verander de pincode(s) van al je andere kaarten.

Als de dieven met jouw identiteitsgegevens leningen hebben opgenomen of aankopen hebben gedaan, meld dat dan zo snel mogelijk bij de klantendiensten van de betrokken bedrijven.

Doe altijd aangifte van een identiteitsdiefstal bij de politie. Hou het proces-verbaal van de aangifte bij voor de verzekering of om later een schadevergoeding te kunnen aanvragen.

Als je alle procedures om een kredietkaartfraude te melden goed volgt, kan je meestal de gefraudeerde bedragen recupereren.

Wikifin-tips

  • Controleer regelmatig en zorgvuldig je kredietkaartfacturen en rekeninguittreksels. Zo kom je fraude snel op het spoor.
  • Voorkomen is beter dan genezen. Laat je persoonlijke gegevens niet rondslingeren en wees aandachtig bij het betalen met je kredietkaart.
  • Als je betaalt met je kredietkaart zonder de pincode te moeten gebruiken, verlies je kaart dan geen moment uit het oog. 
  • Onderneem onmiddellijk actie als je het slachtoffer bent van kredietfraude.
  • Meer tips over vaak voorkomende fraudetechnieken lees je op de website van de FSMA.