Wat is een omniumverzekering?
Een omniumverzekering dekt de schade aan je eigen wagen, zelfs als je een ongeval in fout veroorzaakt.
Wat wordt gedekt?
Een omniumverzekering vergoedt alle schade aan je voertuig die het gevolg is van:
- Een ongeval, zelfs als je dat zelf veroorzaakt. De verzekering komt tussenbeide voor de herstelling (onderdelen en werkuren) of de vervanging van je wagen.
- Brand
- Diefstal of vandalisme
- Glasbreuk
- Schade door een natuurramp: overstroming, hagel, storm, vallende stenen …
- Aanrijding met een dier
- Andere schade aan je voertuig. Bijvoorbeeld als je met een winkelwagentje een koplamp beschadigt tijdens het inladen van boodschappen.
Wat dekt de kleine omnium?
Zoals de naam doet vermoeden, gaat het om een beperkte omniumdekking die over het algemeen tussenkomt bij:
- Brand
- Diefstal of vandalisme
- Glasbreuk
- Schade door een natuurramp: overstroming, hagel, storm, vallende stenen …
- Aanrijding met een dier
Weetje
Alle schadegevallen die niet duidelijk in je verzekeringscontract "kleine omnium" zijn opgenomen, worden niet vergoed. De kleine omnium voorziet in principe geen terugbetaling van materiële schade aan je voertuig als je voor het ongeval aansprakelijk bent.
De franchise
Zoals in de meeste verzekeringscontracten is voor bepaalde dekkingen in je autoverzekering een franchise (ook vrijstelling genoemd) van toepassing. Dat is het bedrag dat je sowieso zelf moet dragen bij een schadegeval.
Voorbeeld: Je beschadigt je spiegel tijdens het parkeren
De herstelling kost 1000 euro. In je omniumverzekering staat dat de franchise 5 % bedraagt en minimum 200 euro is. In dat geval krijg je dus slechts 800 euro vergoed. De overige 200 euro moet je zelf betalen.
In een omniumverzekering zit meestal een franchise. Er bestaan verschillende berekeningswijzen:
- Een vast bedrag
- Een percentage van het totaalbedrag van de schade
- De zogenaamde "Engelse franchise". Wanneer de schade gelijk is of hoger ligt dan het bedrag van de vrijstelling, dan wordt het volledige schadebedrag terugbetaald. Als de schade lager is dan het bedrag van de vrijstelling, komt de verzekeraar niet tussen.
Wordt een andere persoon aansprakelijk gesteld voor het ongeval, dan kan je het bedrag van je franchise bij die persoon terugvorderen. Eventueel kan ook je rechtsbijstandverzekering tussenbeide komen om dit bedrag terug te vorderen.
Weetje
Soms wordt je franchise verlaagd als je de herstelling laat uitvoeren in een door de verzekeraar "erkende" garage.
Wikifin-tip
Lees je verzekeringscontract aandachtig vóór je het ondertekent. Zo krijg je een duidelijk beeld van het franchisesysteem en de mate waarin je premie daardoor beïnvloed wordt.