Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Hoe wordt de schadevergoeding bij een omniumverzekering berekend?

Voor de berekening van de schadevergoeding wordt een onderscheid gemaakt tussen schade aan een voertuig dat nog kan worden hersteld en schade aan een voertuig dat als een totaal verlies wordt beschouwd.

  • Het voertuig kan worden hersteld. We spreken in dat geval over partieel verlies. Als de kostprijs van de herstellingen niet hoger ligt dan het verschil tussen de werkelijke waarde van het voertuig voor het ongeval en de wrakwaarde, wordt de schadevergoeding berekend op basis van de reparatiekosten.
  • Het voertuig kan niet worden hersteld (totaal verlies) of de kostprijs van de herstellingen ligt hoger dan het verschil tussen de werkelijke waarde van het voertuig voor het ongeval en de wrakwaarde (economisch totaal verlies). .. In dat geval wordt de schadevergoeding berekend op basis van de verzekerde waarde. Die kan verschillen naargelang de evaluatiemethode die in het verzekeringscontract is vastgelegd.

Weetje

Als je beslist om je wagen niet te laten herstellen, dan is het mogelijk dat sommige verzekeraars je de BTW op de kosten van herstelling niet vergoeden.  Kijk je contract na.

Methode voor het evalueren van de verzekerde waarde

In het contract is bepaald hoe de schade wordt berekend. Er bestaan twee manieren:

  • In functie van de werkelijke waarde. Ze wordt berekend op het moment van het ongeval en houdt rekening met de leeftijd van je wagen, de kilometerstand, de herverkoopwaarde, de algemene staat vóór het ongeval …
  • In functie van de aangenomen waarde, ook wel de "degressieve waarde" genoemd. Bij het sluiten van het contract is al vastgelegd hoe de waarde evolueert. Meestal zakt ze elk jaar met een bepaald percentage. Aan je contract hangt dan meestal een tabel waarin je de verzekerde waarde van je wagen jaar na jaar terugvindt.

Vergeet niet dat je verzekeraar de schadevergoeding steeds vermindert met de franchise.

Let op: bij diefstal krijg je enkel een schadevergoeding als je wagen na een bepaald aantal dagen niet wordt teruggevonden. Wordt je voertuig wel binnen die termijn teruggevonden, dan dekt je omniumverzekering de eventuele schade die de dieven veroorzaakten. Als ze gekend zijn, kan de verzekeraar ze vervolgen om zijn betalingen terug te eisen.

Wikifin-tip

Controleer regelmatig of het nog zin heeft om een omniumverzekering te hebben. Is een omniumverzekering interessant voor jou?