Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Een ziekteverzekering voor je huisdier

Op deze pagina

Wie een hond of een kat heeft, weet dat de kosten voor de dierenarts aardig kunnen oplopen. Sommige verzekeraars spelen daar op in door je een speciale verzekering voor te stellen: de dierengezondheidsverzekering. Die verzekering komt tussenbeide in bepaalde kosten voor de gezondheidszorgen van je huisdier in geval van ziekte of ongeval. Je kan ook kiezen voor aanvullende dekkingen, zoals een vergoeding bij verlies of diefstal van je huisdier, of een dekking voor tandheelkundige zorg.

Een dierenarts houdt een kat en een hond in zijn armen

Beperkingen en uitsluitingen

Noteer alvast dat het merendeel van de dierengezondheidsverzekeringen enkel een dekking bieden voor honden en katten. Sommige verzekeringen aanvaarden ook papegaaien, maar de kans dat je cavia of schildpad wordt aanvaard, is klein. Bovendien gelden voor honden en katten vaak leeftijdsgrenzen: ze zijn maar verzekerbaar vanaf een bepaalde leeftijd en dieren die een bepaalde leeftijd hebben overschreden, kan je niet langer verzekeren.

Een overeenkomst voor een dierengezondheidsverzekering wordt gesloten voor een duur van één jaar en wordt jaarlijks hernieuwd, tenzij de overeenkomst wordt opgezegd. Jij kan je overeenkomst opzeggen tegen de jaarlijkse vervaldag, maar ook de verzekeraar kan de overeenkomst opzeggen. Dat kan bijvoorbeeld wanneer het dier een leeftijd bereikt waarop je geen nieuwe verzekering meer kan sluiten.

Gebruik je je huisdier voor professionele doeleinden? Dan geldt de dierengezondheidsverzekering sowieso niet.

Weetje

Om van een dierengezondheidsverzekering te genieten, moet je huisdier geïdentificeerd zijn. Het dier moet met andere woorden “gechipt” zijn. Daar zorgt je dierenarts voor. 

De meeste verzekeringen komen enkel tussenbeide bij medische kosten of bij kosten voor een chirurgische ingreep ingeval van ziekte of ongeval. Een routinebezoekje bij je dierenarts – bijvoorbeeld voor de jaarlijkse vaccinatie – is dus niet gedekt. Bovendien worden bepaalde honden- of kattenziektes, zoals hondsdolheid of coryza – niet altijd gedekt. Lees aandachtig de polisvoorwaarden om te weten welke uitsluitingen en beperkingen gelden.

De kosten die je kan inbrengen hebben vaak een jaarlijks plafond en je moet ook rekening houden met een franchise. Sommige verzekeringen dekken enkel kosten die gemaakt worden in België. Let dus goed op als je met je huisdier naar het buitenland gaat!

Weetje

Voor schade – van materiële of fysieke aard – die je huisdier veroorzaakt aan derden, kan je een beroep doen op je familiale verzekering. Lees ook hier aandachtig je polis en aarzel niet om informatie te vragen aan je verzekeraar.

Hoeveel krijg je terugbetaald?

Vaak werken dierengezondheidsverzekeringen met terugbetalingsformules. Naargelang van de gekozen formule wordt een deel (30 %, 50 %, 70 % …) van de kosten terugbetaald. Hoe hoger het terugbetalingspercentage, hoe hoger ook de verzekeringspremie.

Weetje

Heb je een dier dat niet door een dierengezondheidsverzekering wordt gedekt en wil je het toch verzekeren? Vaak biedt je verzekeraar een specifieke formule, bijvoorbeeld voor paarden.

Het nut van een dierengezondheidsverzekering

Zoals bij elke verzekering het geval is, moet je ook voor een dierengezondheidsverzekering de voordelen van een dekking van de risico’s afwegen tegen de kosten ervan. Daar spelen uiteraard verschillende factoren een rol, zoals het ras van je huisdier en de leeftijd, maar ook de uitsluitingen die de verzekeraar in de voorwaarden heeft opgenomen. Lees altijd aandachtig het contract en aarzel zeker niet om aan je verzekeraar meer informatie te vragen vooraleer je een beslissing neemt.