10de editie van De Week van het Geld van 17 tot 23 maart!
Meer dan 170 000 leerlingen uit het lager en secundair onderwijs doen mee! Meer info
10de editie van De Week van het Geld van 17 tot 23 maart!
Meer dan 170 000 leerlingen uit het lager en secundair onderwijs doen mee! Meer info
Het verplicht verzekeringssysteem voor de gezondheidszorg van de Sociale Zekerheid biedt iedereen toegang tot geneeskundige zorgen.
Zowel ambtenaren, werknemers, zelfstandigen, werklozen, kinderen, personen met een handicap, studenten en anderen kunnen er dus van genieten.
Het systeem wordt gefinancierd met bijdragen van werkgevers, werknemers en zelfstandigen en door subsidies van de overheid.
Iedereen moet zich verplicht aansluiten bij een mutualiteit of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV) om te kunnen genieten van het verzekeringssysteem voor de gezondheidszorg.
Voor meer informatie kan je je richten tot de verschillende ziekenfondsen. Je vindt de lijst op de website van het RIZIV.
Zelfstandigen moeten aansluiten bij:
De verplichte verzekering gezondheidszorg betaalt je medische kosten geheel of gedeeltelijk terug. Het gaat om de kosten van raadplegingen bij de huisarts of specialist, tandarts, kinesitherapeut, oogarts, bevallingen, ziekenhuisopnames … alsook om de kostprijs van een aantal geneesmiddelen.
De lijst van alle terugbetaalde prestaties vind je op de website van het RIZIV.
Als je je bij een mutualiteit of de Hulpkas (HZIV) aansluit, ontvang je kleefbriefjes met je naam en mutualiteitnummer.
Ga je langs bij een dokter, dan geeft die je aan het einde van de raadpleging een getuigschrift. Daarop breng je een kleefbriefje aan en stuur je het daarna naar je mutualiteit of de Hulpkas. Die betalen je (een deel van) je kosten terug.
Een sneller alternatief is dat de behandelende dokter de gegevens meteen elektronisch doorstuurt naar je mutualiteit of de Hulpkas, die vervolgens de terugbetaling doet. Dat digitale getuigschrift is het eAttest.
Je huisarts geeft je dan nog wel een ontvangstbewijs. Dat bewaar je best in afwachting van de terugbetaling door je mutualiteit. Indien nodig kan je met het nummer dat op het bewijs staat informatie over de terugbetaling opvragen bij je mutualiteit.
Ga naar de apotheek en geef de apotheker dan het voorschrift, samen met je identiteitskaart.
Je dokter kan je geneesmiddelenvoorschrift ook via het beveiligde elektronische Recip-e-systeem doorsturen naar de apotheker. Van zodra je dokter je elektronisch voorschrift gecodeerd heeft, zorgt een computerprogramma voor de opmaak van een document met een streepjescode. Je dokter geeft je dit document dan mee of het wordt naar je e-mailadres verstuurd. Met dat document ga je daarna de apotheker. Het is ook mogelijk dat de dokter het voorschrift oplaadt naar je identiteitskaart. De apotheker leest dan je kaart en geeft je geneesmiddelen.
Bij de apotheker betaal je slechts een deel van de kostprijs van de geneesmiddelen. Het andere deel krijgt de apotheker rechtstreeks van de mutualiteit. Je betaalt daarbij dus enkel het gedeelte dat voor jouw rekening is.
Welk deel je niet zelf moet betalen bij de apotheker, dokter … hangt af van verschillende factoren, waaronder:
De benaming remgeld verwijst naar het idee dat het bedrag dat voor jouw rekening blijft het aantal doktersbezoeken en de aankoop van geneesmiddelen afremt.