Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 21 juli langs in Brussel en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Bij wie sluit je een verzekering af?

Je sluit een verzekering af:

 • Rechtstreeks bij een verzekeringsonderneming, ook verzekeringsmaatschappij genoemd: Je kan zowel ter plaatse bij de onderneming als via het internet of telefoon een verzekering afsluiten, zonder tussenpersoon.
 • Via een verzekeringstussenpersoon. De voornaamste types tussenpersonen zijn:
  • De makelaars

   Dit zijn zelfstandige adviseurs, die niet verbonden zijn aan een bepaalde verzekeringsonderneming en die dus verzekeringen van verschillende maatschappijen aanbieden. Naargelang je behoeften kunnen zij de beste optie selecteren. De makelaar is wettelijk verplicht om onafhankelijk van verzekeringsondernemingen te werken.
  • De verzekeringsagenten 

   Die tussenpersonen werken voor één of meerdere verzekeringsondernemingen. Zij kunnen je dus enkel contracten aanbieden van de verzekeringsondernemingen die zij vertegenwoordigen.

   Een voorbeeld hiervan is de bankverzekeraar. Dat is een bank die als verzekeringsagent uitsluitend de verzekeringsproducten uit de eigen groep aan haar klanten aanbiedt.
  • Verzekeringssubagenten

   Zij werken onder de verantwoordelijkheid van een makelaar of agent.

Daarnaast zijn er andere types zoals:

 • De gevolmachtigde onderschrijvers die optreden in het kader van verzekeringen voor speciale producten en diensten, zoals scheepvaart, vrachtvervoer, exclusieve kunstwerken of klassieke auto’s… De gevolmachtigde onderschrijver sluit de verzekering zelf af in naam en voor rekening van de verzekeringsonderneming.
 • De nevenverzekeringstussenpersonen die verzekeringen aanbieden als dienst, aanvullend op hun hoofdactiviteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om een reisannuleringsverzekering die je kan afsluiten in een reisbureau of een gsm-verzekering bij een verkoper van smartphones. Afhankelijk van factoren zoals de hoogte van de premie, het type van risicos dat de verzekering dekt, en de duurtijd van de dienst waar de verzekering een aanvulling op is, moeten de nevenverzekeringstussenpersonen eerst ingeschreven zijn in het register van de FSMA. Dit biedt je de bescherming dat zij hebben aangetoond dat zij aan dezelfde professionele vereisten voldoen als de andere verzekeringstussenpersonen, bijvoorbeeld inzake diplomas.
Een jong koppel is op afspraak bij de makelaar

Hoe weet je wie verzekeringen mag aanbieden?

 • Verzekeringsondernemingen moeten erkend zijn door de Nationale Bank van België.
 • Verzekeringstussenpersonen moeten zich verplicht eerst inschrijven in het register van verzekeringstussenpersonen, dat bijgehouden wordt door de FSMA, voordat zij verzekeringen mogen aanbieden. De lijst van de verzekeringstussenpersonen, staat op de website van de FSMA.

Wikifin-tips

 • Stel een lijstje op met al je vragen vóór je informatie inwint bij een verzekeringsonderneming of -tussenpersoon.
 • Bekijk ook goed de documentatie die je krijgt alvorens een contract te ondertekenen. Twijfel je of je tussenpersoon optreedt als makelaar of agent of wil je weten of de tussenpersoon wel de toelating heeft om je een verzekering aan te bieden? Controleer dan eerst de lijsten op de website van de FSMA.
 • Vergelijk steeds de aanbiedingen van verschillende verzekeringsondernemingen en –tussenpersonen en hou daarbij rekening met de dekkingen, de uitsluitingen en het bedrag van de premies.