Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Hoe verander je van bank?

Blijf je bij je bank omdat je denkt dat de overstap naar een andere instelling te moeilijk is of te veel rompslomp vergt? Dat is verleden tijd. Met de bankoverstapdienst regelt je nieuwe bank, als je het wenst, de overdracht zelf.

Wat regelt de bankoverstapdienst?

Met de bankoverstapdienst zorgt je nieuwe bank ervoor dat je zichtrekening bij je oude bank wordt afgesloten. Na de afrekening van de laatste kosten en opbrengsten wordt het saldo overgeschreven naar je nieuwe bank. De betaalkaarten die waren gekoppeld aan de oude zichtrekening worden daarbij geannuleerd.

Naast het saldo neemt de nieuwe bank ook al je domiciliëringen en permanente opdrachten over. Op die manier vermijd je dat er facturen onbetaald blijven. De nieuwe instelling zorgt ook voor nieuwe bankkaarten.

Als je dat wil, verwittigt je nieuwe bank ook de instanties die geregeld geld naar je overschrijven zoals je werkgever of je mutualiteit of vakbond (voor werkloosheidsuitkeringen). Zij kunnen dan meteen het nieuwe nummer gebruiken.

Weetje

Met de bankoverstapdienst is het mogelijk om dit alles zonder kosten te doen. Je moet gewoon het bankoverstapformulier in je nieuwe bank invullen.

Wikifin-tip

Je hoeft je oude zichtrekening niet onmiddellijk af te sluiten als je dit niet wenst. Zo bouw je een overgangsperiode in voor het geval mensen je oude rekeningnummer toch nog gebruiken. Je blijft in dat geval wel verder kosten betalen voor die oude rekening.