Een bank beslist zelf welke kosten ze aanrekent voor het gebruik van een rekening. De precieze kosten die je bank aanrekent, kan je terugvinden op haar website. Ze staan ook in de tariefbrochure (officieel “Informatiedocument betreffende de vergoedingen” genoemd), die je in elk bankkantoor kan krijgen.
De meest voorkomende kosten zijn:
- Jaarlijkse beheerskosten
- Kosten per verrichting. Die kosten zijn vaak afhankelijk van de manier waarop je je verrichtingen doet: via het loket, via de bankautomaten, telefonisch of via internetbankieren. Meestal zijn de kosten opgenomen in rekeningpakketten
- Kosten voor de bankkaarten die aan je zichtrekening verbonden zijn
- Verzendingskosten voor de rekeninguittreksels
Bij de meeste banken heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een rekeningpakket. Voor een pakket betaal je jaarlijks, maandelijks of trimestrieel een vaste prijs aan de bank. Je kan bijvoorbeeld opteren voor een basispakket met één bankkaart en een beperkt aantal verrichtingen aan het loket. Of je kan een meer uitgebreid pakket nemen waarbij je verschillende bankkaarten en vaak ook kredietkaarten kan koppelen aan je zichtrekening, een groter aantal verrichtingen kan doen via het loket of online enz.
Vergelijk goed de verschillende rekeningpakketten en hun kostprijs. Laat je daarbij niet enkel door de prijs beïnvloeden. Soms ben je goedkoper af met een duurder pakket met meer verrichtingen inbegrepen, dan met een goedkoper pakket waarbij je na een aantal verrichtingen een bedrag per verrichting moet bijbetalen.
Vind de rekening die het best aan je behoeften beantwoordt en vergelijk de tarieven dankzij de Wikifin vergelijkingstool zichtrekeningen.