Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Automatische betalingen: domiciliëring en doorlopende opdrachten

Het steeds tijdig betalen van facturen via overschrijving kan een vervelende klus zijn. Automatische betalingen kunnen een oplossing bieden om regelmatig terugkerende facturen niet te vergeten. Je kan je bank een doorlopende opdracht geven of je kan een domiciliëring toestaan.

Op deze pagina

Domiciliëring

Met een domiciliëring geef je een leverancier, zoals de elektriciteitsmaatschappij of de kabeldistributeur de toestemming of een mandaat om het factuurbedrag automatisch van je bankrekening te halen.

Voor het openen van een domiciliëring heeft de leverancier je handtekening nodig. In tegenstelling tot wat sommige bedrijven soms beweren, kan een domiciliëring niet geldig geopend worden op een mondelinge instructie zoals over de telefoon. Zonder handtekening is er sprake van een ongeldig mandaat.

Het initiatief voor de betaling ligt bij een domiciliëring niet meer bij jou, maar bij de onderneming die geld opvraagt van je rekening. Dat houdt risico’s in. Om je belangen te beschermen, kan je dan ook het volgende doen:

  • Als je niet akkoord gaat met een bepaalde betaling die is gebeurd in het kader van een domiciliëring, heb je acht weken om aan je bank te vragen het betaalde bedrag terug te storten. Ook als je de geldigheid van een mandaat betwist, stort de bank alle betalingen van de voorbije acht weken zonder verder onderzoek.
  • Als je meent dat de domiciliëring onterecht is gebeurd, dus zonder geldig mandaat, doe je het volgende:
    • Laat je bank weten dat er een onterechte betaling is gebeurd en dat er geen geldig mandaat bestaat.
    • Je kan de terugstorting van de onterechte betaling(en) tot dertien maanden terugvragen. Je bank vraagt op dat moment aan de bank van de leverancier-schuldeiser een kopie van het mandaat en beoordeelt de geldigheid ervan. Het kan ook dat de leverancier-schuldeiser antwoordt dat er geen mandaat bestaat.
  • Je kan ook:
    • Aan je bank de opdracht geven om nooit een domiciliëring te aanvaarden, van welke schuldeiser dan ook.
    • Aan je bank de opdracht geven om enkel bedragen onder een bepaald maximum te betalen in het kader van een domiciliëringsmandaat. Of je kan ervoor kiezen om enkel volgens een bepaalde periodiciteit te betalen, zoals bijvoorbeeld een keer per maand.
    • Een lijst aanleggen van leveranciers van wie je nooit een domiciliëring zal aanvaarden (een zwarte lijst) of je bank verbieden een domiciliëring te accepteren, behalve van bepaalde leveranciers (een witte lijst).

Opgelet! Het is niet omdat je bank je een gedomicilieerde betaling terugstort, dat je je leverancier niet meer moet betalen. Je kan wel betwisten dat je een domiciliëring hebt ondertekend. De bank stort je dan de betalingen terug.

Om een domiciliëring stop te zetten, volg je de instructies van je leverancier op.

Weetje

Om problemen te voorkomen, bevestig je die stopzetting best nog eens via een aangetekende brief. Vergeet niet om een bevestiging van de opzegging te vragen via e-mail of post.

Doorlopende opdracht

Als je regelmatig een overschrijving moet doen voor hetzelfde bedrag aan dezelfde persoon zoals voor je huishuur of voor de afbetaling van je hypothecair krediet, dan kan je een doorlopende opdracht geven aan je bank. Die schrijft dan een vaste som geld over op een door jou bepaald tijdstip. Het gaat dus om een overschrijving, maar dan een die wekelijks, maandelijks of jaarlijks gebeurt.

Je geeft de opdracht aan je bank. Je schuldeiser is daar dus niet bij betrokken. Je bepaalt zelf op welke tijdstippen er betalingen plaatsvinden.

Je kan een doorlopende opdracht beëindigen via online bankieren of in je bankkantoor.

Let op! Een betaling in het kader van een doorlopende opdracht is onomkeerbaar: net zoals bij een overschrijving geldt hier het principe: "Betaald is betaald".

Wikifin-tip

Als er te weinig geld op je bankrekening staat, wordt je permanente opdracht of domiciliëring niet uitgevoerd, tenzij je rekening onder nul mag gaan. Zorg er dus voor dat er genoeg geld op je rekening staat zodat je facturen correct betaald worden en je bank geen kosten aanrekent.